Velika akcija FUP-a u Hercegovini, zaplijenjeno više kilograma heroina i spida

Policijski službenici Federalne uprave policije – Terenski ured Mostar – Detašman Mostar u saradnji sa Policijskom upravom Čapljina uhapsili su dvije osobe u Širokom Brijegu i oduzeli tri kilograma heroina.

Akcija “Bum” je sprovedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona na području Čapljine. Tom prilikom su uhapšeni J.P. (1974) i V.P. (1991) iz Ljubuškog koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”. .

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Čapljini, policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretres iznajmljenog objekta koji neprijavljeno koriste pomenute osobe, te je tom prilikom pronađeno oko jedan kilogram materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin, kao i određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, mobilni telefoni i sim kartice, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku akcije, dana 11.11.2021. godine, policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji sa Policijskom upravom Široki Brijeg pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona su na području Širokog Brijega uhapsili I.K. (1985) koje se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela “Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” kao i krivičnog djela “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

Ova osoba je višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela u zemljama Evropske Unije odakle je deportovan u Republiku Hrvatsku.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijeg policijski službenici Federalne uprave policije izvršili su pretrese pokretnih i nepokretnih objekata koje na području općine Široki Brijeg ova osoba koristi i tom prilikom su pronađena oko dva kilograma materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, jedna ručna bomba, te vatreno oružje sa osam metaka, kao i dva mobilna telefona sa sim karticama, što će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni u Širokom Brijegu će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Svi uhapšeni se sumnjiče da su određeni vremenski period u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge neovlašteno nabavljala i stavljala u promet navedene opojne droge, radi sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge.

Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju krivičnih djela. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *