Velibor, otac Lane Pudar: Ništa joj nije teško, ustaje u 4 ili 5 da trenira!

Lana Pudar pravi fenomenalne rezultate na Evropskom prvenstvu za juniore u Rimu, a kruna svega je današnja zlatna medalja na 100 metara delfin.

O ovom čudu iz Mostara za portal Radiosarajevo.ba govorio je Lanin otac Velibor Pudar, inače nekadašnji golman Veleža.

“Vidi, pošteno da ti kažem, niko ne može da vjeruje. Velike europske velesile ne vjeruju da postoji takvo “čudo iz BiH” kao što je Lana. Engleski novinari su došli da prave razgovor s njom u Rimu i kada je počeo razgovor kazali su da ne mogu da vjeruju da ona dolazi iz grada koji nema olimpijski bazen. Kako su došli do ove informacije, zaista ne znam. Ali, vidim da svi prate”, priča Velibor Pudar na početku.

Lana je u Rimu odvojila tri medalje – zlato i dva srebra.

“Supruga Nada prati forume, ona je i na grupama gdje se okupljaju bivši plivači, i čita komentare da je Lana od osamostaljenja BiH najuspješnija takmičarka u historiji naše zemlje u svojoj konkurenciji. Ovo je prva zlatna medalja za BiH u sportu koji je olimpijska kategorija. Niko prije Lane, koliko smo pročitali, nije osvojio medalju za BiH”, kaže Pudar.

Na pitanje da li je danas očekivao zlatnu medalju, Pudar kaže:

“Mi smo očekivali, da nadali smo se. Ne možeš ni u ništa biti siguran, ali ovo je njena disciplina.”

Lana i tata Velibor danas još nisu razgovarali na telefon, ali sinoć jesu. Velibor je otkrio zanimljiv tok razgovora.

“Bila je raspoložena. A znala je da je 100 metara leptir njena disciplina i da ima velike šanse za zlato. Kada sam joj u šali kazao “Lana, daj pojedi za doručak te Ruskinje”, samo se nasmijala i dodala “A, jašta ću…“. “To je danas i potvrdila”, dodao je Velibor.

Za kraj je otkrio i tajnu Laninog uspjeha.

“Ona je samovjerena, svjesna svojih kvaliteta. tajna je u tome što trenira kako treba, posvećana je sportu, školi… Dok njene drugarice uživaju, ona je u bazenu i trenira. U 4 ili 5 sati ujutro ustane da trenira, da bi navečer izašla sa drugaricama. Ništa joj nije teško… Ima Bogom dan talenat, odlične trenere i to je to. Tu su uz nju 24 sata – Damir Đedović, Alena Ćemalović, Deni Mandić, te Goran Grahovac koji je mentor”, kazao je Velibor Pudar, otac Lane Pudar, za portal Radiosarajevo.ba, čije riječi koje je izgovorio u martu ove godine i danas pamtimo:

– Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *