Vehabović: Pojedinci unutar VSTS-a imaju ciljeve koji nisu u skladu s nezavisnim sudstvom

0
469

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, dao je danas iskaz Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama.

Vehabović je putem video-linka saslušan u svojstvu svjedoka.

-Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), odnosno pojedinci unutar njega imaju svoje ciljeve koji nisu u skladu s tim da se brinu da sudski sistem bude nepristrasan i nezavisan, rekao je Vehabović.

Kada je riječ o predmetima koji se vode pred Evropskim sudom, a koji se mogu podvesti pod pitanje funkcionisanja sudstva i Bosne i Hercegovine, Vehabović je rekao da se veliki broj predmeta odnosi na neizvršavanje sudskih presuda.

-Tu je uključen cijeli državni aparat koji nije uradio dovoljno. Navešću jednu presudu Evropskog suda – predmet Fate Orlović. Rok za provođenje presude, prvi april je istekao. Očekivala se reakcija Tužilaštva u skladu sa zakonom. Međutim, reakcija je izostala pod izgovorom pandemije koronavirusa, rekao je Vehabović.

Vehabović je rekao kako se bilo kakva izmjena Zakona o VSTS-u mora zasnivati na poštovanju principa.

-Nije VSTS sudski sistem, ali je glava sudskog sistema, rekao je Vehabović i dodao kako bilo kakva izmjena treba biti takva da se ta dva principa ne dovedu u pitanje.

Po njegovim riječima, postoji mogućnost da se kroz “sistem kočnica i ravnoteže” omogući usklađenost potrebe transparentnosti rada i ograničenja moguće samovolje VSTS-a, ali ne utičući na nezavisnost svakog sudije kao pojedinca.

Regulator treba uspostaviti visok nivo saradnje s Parlamentom, naveo je Vehabović i ocijenio da je problem izostanak te saradnje kroz pravdanje za nezavisnost.

Vehabović je u iskazu istakao kako smatra da svaki nosilac pravosudne funkcije treba da se odazove pozivu “da ne ispadne da svi spadamo u isti koš”.

Ranije danas glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koja je trebala biti saslušana u svojstvu svjedoka pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, nije se odazvala pozivu.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je da je Tadićeva u petak, 11. septembra, obavijestila Komisiju da zbog ranije preuzetih obaveza ne može prisustvovati današnjoj sjednici.

Usvojen je prijedlog da ona bude saslušana u četvrtak, 24. septembra.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here