Većini članova CIK-a istekao mandat

0
292
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Jedan od glavnih krivaca zašto Centralna izborna komisija BiH nema nove članove, nakon što je za 5 od ukupno 7 njih istekao mandat, jeste Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, čija Komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a treba da raspiše konkurs.

S druge strane, u BiH još traje izborni period, usred kojeg se, prema Izbornom zakonu BiH, članovi CIK-a ne mogu mijenjati. Naime, u FBiH u Federaciji BiH još nisu završeni posredni izbori, jer nisu izabrani predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH.
Šehić: Vjerujem da će ovaj saziv ostati do lokalnih izbora 2020.

“Postavlja se jedno logično pitanje. Ako vi negdje tamo u aprilu budete izabrali pet novih članova, a ja moram reći, iz svog iskustva, da treba ipak jedan duži vremenski period da se uđe u tu svu problematiku izbornog procesa, naročito jer je kod nas izborni proces komplikovan tako da ja očekujem da će ovaj saziv CIK provesti izbore i 2020. godine, a opet je na potezu Predstavnički dom”, ističe Vehid Šehić, bivši predsjednik CIK-a.

Krivce ne treba tražiti u redovima CIK-a ističu politički analitičari i dodaju da članovi CIK-a imaju zakonsku obavezu obavljanja dužnosti sve do imenovanja drugih članova.

U maju počinje novi izborni period

Ukoliko se do maja ne imenuju novi čanovi CIK-a to bi značilo da će trenutni članovi ostati na svojim mjestima, jer u maju počinje novi izborni period, koji će trajati do implementacije rezultata lokalnih izbora 2020. godine.

“I da je završen izborni period nisu postojali uslovi za formiranje komisije za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH. Naime, Izbornim zakonom je propisano da se u tu komisiju imenuje sedam članova i to predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeće imenuje dva člana, predsjednik CIK BiH dva člana iz reda Centralne komisije, a administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH, koja je podsjećamo formirana tek prošle sedmice, imenuje tri člana te komisije iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, objašnjava Maksida Pirić, portparol CIK BiH.

Problem u CIK-u primijetila je i Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja je uočila da je jedan od članova CIK-a stekao uslove za penzionisanje.(o kanal,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here