Večeras u Berlinu svečana dodjela, “Quo Vadis, Aida?”

Večeras u Berlinu svečana dodjela, "Quo Vadis, Aida?" nominiran u nekoliko kategorija Bh. film "Quo vadis Aida?" takmiči za najbolji "Evropski film 2021", Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu

0
486
Quo Vadis, Aida nominacija najvece dostignuce europska kinematografija
Film "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić nominovan je u četiri kategorije (Foto: Arhiva)

Večeras će u Berlinu, u Njemačkoj, biti održana 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, a bh. film “Quo Vadis, Aida?” nominiran je u nekoliko kategorija, javlja Anadolu Agency (AA).

Filmu “Quo vadis Aida?”, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti će biti “Odjeljenje broj 6” finskog reditelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski “Otac” Floriana Zellera, italijanska “Božja ruka” Paola Sorrentina i francusko-belgijski “Titan” Julie Ducournau.

“Quo vadis Aida?” takmiči za najbolji “Evropski film 2021”, Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu.

Pored navedenih nominacija, “Quo Vadis, Aida?” je nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu, koju dodjeljuju studenti sa evropskih univerziteta.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U takmičenju za naslov “Evropskog reditelja 2021” sa Žbanić su u konkurenciji Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić, tu su Judo, Sorrentino, Zeller i Christopher Hampton za “Oca”, kao i Eskil Vogt i Joachim Trier za norveški “Najgora osoba na svijetu”.

Sa Ðuričić u konkurenciji su glumice Seidi Haarla za “Odjeljenje broj 6”, Carey Mulligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Reinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agathe Rousselle u “Titanu”.

Za najboljeg glumca su nominovani Yuriy Borisov za “Odjeljenje broj 6”, Anthony Hopkins za “Oca”, Vincent Lindon u “Titanu”, Tahar Rahim za britanskog “Mauretanca” i Franz Rogowski za austrijsko-njemačku “Veliku slobodu”.

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here