Večeras finale Eura: Englezima prvi trofej ili Talijanima drugi?

Italijani će se večeras boriti za svoj drugi evropski naslov. Jedini su osvojili 1968. protiv Jugoslavije, dok su 2000. i 2012. igrali finale

0
114
Euro_trofej
Kome će pripasti veliki trofej? (Foto: UEFA)

Nakon 50 odigranih utakmica na Evropskom prvenstvu ostala je još ta jedna – veliko finale na kultnom Wembleyju, gdje će se sastati Engleska i Italija sa početkom u 21 sat.

Veliki dio fudbalske javnosti naklonjeniji je Italiji zbog ljutnje prema Englezima, koji su iz sumnjivog penala došli do pobjede protiv Danaca i plasirali se u finale.

Također, kritike se upućuju i iz razloga što je Engleska šest od sedam utakmica na Evropskom prvenstvu odigrala na Wembleyju.

Gordi Albion je tek drugi put u velikom finalu, prvi put na smotri najboljih evropskih selekcija. Prethodno su bili samo u finalu Svjetskog prvenstva 1966. na Wembleyju kada su osvojili zlato.

Sa druge strane Italijani će se večeras boriti za svoj drugi evropski naslov. Jedini su osvojili 1968. protiv Jugoslavije, dok su 2000. i 2012. igrali finale.

Roberto Mancini sastavio je fantastičnu ekipu. Nakon što je sve posložio kako treba, Azzurri ruše sve pred sobom i trenutno su u nizu od 33 utakmice bez poraza.

Englezi su na papiru blagi favoriti u finalu, a glavni razlog je što igraju na svom terenu, a uz to imaju i odličnu reprezentaciju. (sc, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here