Vatikan: Crkvenim novcem kupovane nekretnine u Londonu

Vatikan je naložio da se osudi deset osoba, među kojima je i italijanski kardinal Angelo Becciu, za navodni finansijski kriminal

0
158
vatikan shediste rimokatolicke crkve rim italija
Vatikan potresa finansijski skandal (Foto: Arhiva)

Vatikan je naložio da se osudi deset osoba, među kojima je i italijanski kardinal Angelo Becciu, za navodni finansijski kriminal.

Becciu je do sada najviše rangirani vjerski službenik koji se tereti za pronevjeru i zloupotrebu položaja. Zbog toga je ovaj 73 godišnjak, koji negira optužbe, u septembru prošle godine bio primoran da odstupi sa dužnosti, ali je zadržao svoju titulu.

Optužbe se odnose na kupovinu imovine crkvenim novcem u Londonu, a koja je vrijedna milione dolara.

Kardinal Becciu je bio vrlo blizak papi Franji i imao je jednu od ključnih funkcija u državnom Sekretarijatu Vatikana koji upravlja crkvenim donacijama. Očekuje se da će prilikom procesuiranja biti ispitivan i o ulaganjima u luksuzne nekretnine u britanskom glavnom gradu.

Crkvenim novcem kupljen je i 200 miliona dolara vrijedan apartmantski blok u Aveniji Sloane i to kroz fondove offshoare kompanija. Ovu kupovinu je kardinal Becciu pravdao. Poručio je jučer da je, kako je naveo, žrtva zavjere te da je apsolutno nevin, prenosi BBC. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here