“Vašington post” prenio vijest o smrti Balaševića: Ostao je omiljen pjevač u etnički podijeljenom Balkanu

0
150

Ugledni američi dnevnik “Vašington post” prenio je vijest o smrti pjevača Đorđa Balaševića, koji je umro jučer od posljedica korona virusa u 67. godini.

O smrti popularnog kantautora izvijestila je i agencija AP, Ej-Bi-Si njuz i Ju-Es njuz.

Kako se navodi, Balašević je prije tri dana primljen u bolnicu u Novom Sadu, bolujući od upale pluća koja je izgleda bila komplikacija COVID-19. Državna televizija RTS javila je da u petak umro u bolnici.

“Balašević je svoju karijeru započeo krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, prvo nastupajući u bendovima, pre nego što je postao solista sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima. Kada se Jugoslavija raspala u etničkom ratu ranih 1990-ih, Balašević se otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je podgrijevao sukobe. Zbog njegovih stavova, glavni mediji u Srbiji izbjegavali su Balaševića tokom ratne ere”, ocijenio je “Vašington post”.

Više o ovoj temi
AP: BALAŠEVIĆ JE BIO CIJENJEN NA CIJELOM BALKANU

Ostao je omiljen širom etnički podijeljenog balkanskog regiona nakon ratova, puneći koncertne sale u svim zemljama nastalim iz šest bivših jugoslovenskih republika.

Mediji u Hrvatskoj i BiH odmah su prenijeli vijest o Balaševićevoj smrti, koja se takođe široko dijelila na društvenim mrežama.

Iza Balaševića su ostala supruga i troje dece.(Ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here