Vaša pisma: Zgrade su ogledalo grada, primjer iz u Ul. ZAVNOBIH-a 7 u Tuzli (Foto)

Ništa tako duboko ne ostavlja svoj trag kao vrijeme. Te tragove danas vidimo i na našim zgradama. Pokazuju nam svu našu nebrigu, nemar, a i surovu moć vremena svima poznatu kao „zub vremena“. Ipak, ako postoji volja „zubu vremena“ se može i odupirati.

Posmatrajući grad, posebno starije zgrade, stiče se dojam kako ipak „zub vremena“ uzima svoj danak, dijelom zbog našeg nemara, a dijelom zbog odsustva htijenja. „Zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade“ trebao bi biti instrument u toj borbi za ljepši izgled zgrada, a time i grada u cjelini. Ipak, stvarnost je malo drugačija. Zakon, zbog mnogih svojih nedostataka, i odsustva spremnosti da se nedostaci otklone samo je dobro došao za one koji se mogu pronaći u poznatoj rečenici Meše Selimovića „ja lijepa vakta za onog ko obraza nema“.

Geneza problema, nažalost, ima svoje kako lice tako i naličje. S jedne strane, problemi su dijelom zbog samovolje i neodgovornog ponašanja pojedinih upravitelja, počevši još od slučaja „Amos“ d.d. pa sve do današnjeg dana. Također, i pojedini gradski vijećnici ovaj problem posmatraju samo kroz prizmu sume od 6 miliona KM koja se godišnje ubere na nivou grada po osnovu naplate naknade za upravljanje i održavanje. Koliko ova suma muti razum govori njihov prijedlog da se formira javno preduzeća za upravljanje i održavanje zgrada. Danas, i pored već postojećeg javnog preduzeća u stečaju predlaže se eto osnivanje novog javnog preduzeća. Nije se „Tuzla-stan“ d.o.o, ni „ohladio“, a na pomolu imamo drugo.

S druge strane, nažalost, veliki broj etažnih vlasnika još uvijek nije svjestan da su zgrade privatni posjedi i stanje istih je isključivo njihova odgovornost i zakonska obaveza. U skladu sa zakonom izgled i stanje zgrada su ujedno i javni interes, stoga i gradska vlast kroz svoj budžet treba to pokazati i u praksi potvrditi. Na kraju, suprostaviti se „zubu vremena“ možemo jedino sinergijom dobrih zakonskih mehanizama i djelovanja ključne figure, a to je predstavnik etažnih vlasnika. Bez obzira na upravitelja, predstavnik etažnih vlasnika je ključ, kako za destrukciju tako i za napredak u svakoj zgradi, čak i u uslovima postojećeg zakonskog rješenja. Bez odgovornosti i povjerenja nema ni uspjeha, a povjerenje se stiče transparentnošću i domaćinskim odnosom. Etažni vlasnici moraju insistirati da budu upoznati gdje i kako se troši njihov novac. Dok se to i zakonom ne uredi moramo primjerima pokazivati da je to ipak moguće.

Na kraju, namjera ovog teksta i jeste animirati građane da zahtijevaju transparentan i odgovoran odnos svojih predstavnika i upravitelja. U protivnom, ne trebaju bježati od zamjene kako predstavnika etažnih vlasnika tako i upravitelja. (Izudin Maleškić, predstavnik etažnih vlasnika Ul. ZAVNOBiH-a br.7 Tuzla)

PISMO KOMŠIJAMA:

Poštovane komšije,
kapitalni projekti, rekonstrukcija hidroizolacije na krovu zgrade i izmještanje oluka van zgrade u 2019. godini u potpuno su realizirani. Pored ovih kapitalnih, neke radove smo započeli, a većinu ih u potpunosti i završili. Nabrojaćemo samo neke od radova, kao što su uređenje zajedničke prostorije za sastanke, postavljanje oluka na nadstrešnicu na ulazu u zgradu, postavljanje i stavljanje u funkciju sandučeta prve pomoći, podizanje stepena ispravnosti i sigurnosti lifta (zamjena regulatora brzine, ugradnja panik svjetla i alarma, osposobljavanje instalacije u oknu lifta), numerisanje spratova, zamjena prekidača po spratovima, osposobljavanje podrumske prostorije i ugradnja sigurnosnih ventila na sistemu centralnog grijanja, ispitivanje gromobranske instalacije, upajanje dvije olučne vertikale u kanalizacionu mrežu, numerisanje i zamjena sigurnosno opasnih osigurača u glavnom razvodnom ormaru, zaštita ventilacionih otvora na krovu zgrade, čišćenje i stavljanje u funkciju ostalih zajedničkih prostorija.

Svojevrsno priznanje za naš rad predstavlja svakako i nagrada „Bronzana grana“, dodjeljena od strane Turističke zajednice TK za ideju „Zelena bašta na krovu“ za boravak osoba treće životne dobi. Naš plan je da navedenu ideju i oživotvorimo tako što smo na određene adrese već poslali, a na neke planiramo poslati naš projekat, kao ideju koja zavrijeđuje podršku.

Od svih planiranih aktivnosti nismo jedino uspjeli vlastitim sredstvima u potpunosti zatvoriti finansijske obaveze prema izvođačima radova. Radovi su ipak izmireni pozajmicom finansijskih sredstava od upravitelja. Visina tih sredstava pozajmice skoro da je identična neprikupljenim dodatnim sredstvima. Iskreno se nadamo da će se obaveze iz 2019.godine izvršiti u narednih par mjeseci, a da će u 2020.godini priliv dodatnih sredstava biti bolji.

Naš plan je nastavak uređenja zgrade, a kapitalni projekat je svakako zamjena svjetlarnika na zgradi. Od dinamike priliva sredstava zavisiće i početak radova na zamjeni svjetlarnika.

S poštovanjem,

KUĆNI SAVJET ZGRADE:

  1. Izudin Maleškić, predstavnik etažnih vlasnika
  2. Enida Zahirović, član
  3. Adnana Sprečić, član
  4. Sanja Trkulja, član
  5. Ahmet Imamović, član
    6. Nedim Duraković, član
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *