Vaša pisma: Zašto otpad od kurbana ostavljaju tamo gdje žive katolici?

4
277

Poštovani, prvo da svima koji obilježavate Kurban Bajram poželim Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Drugo, ovaj e-mail primate od građanina BiH i grada Tuzle i nije veselog povoda.

Ustaljena praksa se nastavlja, koljači kurbana otpad odvlače i ostavljaju na lokacije koje za to nisu predviđene. U ovom slučaju u tuzlansko naselje Orašje, gdje uglavnom žive katolici, te im se otpad ostavlja pored puta. Na ovim vrućinama stvara se nesnosan smrad prolaznicima i možebitni je izvor zaraze.

Susjed koji je ovo snimio, bivši policajac, tvrdi da su zvali policiju, Centar za obavještavanje Tuzla i inspekcije, te da se ignorira njihov poziv da se isti otpad ukloni!

Kritika policiji: Vaše kolege na zapadu bi sigurno izašle i napravile uviđaj, pozvali nadležne inspekcije i komunalne službe zadužene za uklanjanje otpada i sanaciju terena. Vama je očito mrsko.

Kritika inspekcijama: Kada ste zadnji put obišli ruralna naselja grada Tuzla? Očito niste dugo, tome svjedoče hrpe smeća po potocima i šumama, nedavne poplave su djelomično i djelo vašeg nerada.

Kritika islamskoj zajednici: Zašto ne podučite vjernike da taj otpad ne bacaju komšijama pred vrata. Upitajte (bez uvrede) vaše vjernike bili bi im bilo drago da nakon svinjokolje, klanja kokošiju itd, životinjski otpad se doveze pred bošnjačke kuće ili nedajbože Mezarje, kao što je slučaj dovlačenja raznog otpada pred katoličko groblje u naselju Orašje ili do proljeća ove godine seksanja pored groblja i bacanja kondoma i maramica na ogradu groblja i u samo groblje?

Kritika općinskim vlastima: Započnite raditi i redovito obilaziti ruralna naselja. Vi ste tu zbog građana. Živim u zapadnom gradu veličine Tuzle, gradonačelnika viđam na biciklu kako obilazi grad, inspekcije i policija izlaze na svaki poziv stanovnika grada. Oni su u službi građana i bolje budućnosti, a vi?

Medijima: Upitajte građane vole li Bosnu, a ako vole zašto je zagađuju bacanjem otpada?

Ako gradske i kantonalne službe ne povedu aktivnosti, moraćemo se žaliti višim instancama, ako treba i onim u EU i ukazati da vlasti Tuzle i TK ne vode računa o građanima i zaštiti okoliša.

Srdačan pozdrav, Nikola Paradžik, Orašje

Download PDF

4 Komentari

  1. Poštovani g. Nikola,
    Očekujem javno izvinjenje Muftije tuzlanskog da u ime vjernika i svoje ime bar malo opere obraz muslimana koji mrze BOSNU I HERCEGOVINU. To što se godinama radi u gradskoj MZ Orašje je velika sramota nekadasnjeg gada Tuzla. Izletiste Ilincicu koja se nalazi u MZ Orasje sam 1963 godine sam gradio na radnoj akciji. Poslije 1995 Tuzla je prepustila ovaj dio grada narkomanima, alkosima i sumokradiocima. Nije čudo što se 90% stanovnika Orasja iselilo iz BiH a jedan od razloga ste vi pojasnili. Primite moje osobno izvinjenje za sve što vam rade pripadnici naroda kome i sam pripadam i sramim se.
    Na žalost nije ovo incident nego odraz nekulture i neznanja cijelog jednog naroda koji zapravo ne voli državu BiH u koju se zaklinju svaki dan.

  2. Nikola, zasto nam kvarite ugodjaj ? Ovo je multikulturna sredina, a mi, kao najbrojnija nacija u toj sredini imamo veca prava i beneficije od ostale dvije. Zato istrpite malo iznutrica za vrijeme Kurban Bajrama, brzo ce to proci…..do sljedeceg

    • Mislim da vaš ironični komentar ima efekta ali ga domaći talibani ne razumiju. Njima se treba posrati u avliju jer jedino tako sa njima treba da bi za 50 godina ukapirali da je čistoća temelj islamske vjere. Tobe jarabi, neka mi Allah oprosti.

  3. Ovo je samo pravo lice “građanske, antifašističke, multi ove, multi one Tuzle”. Veoma ozbiljan eko incident, a daleko veće incidente i ekološku pustoš pravi politički menadžment grada Tuzle u njezinom urbanom dijelu. Očekujem od Gradonačelnika sazivanje hitne tematske sjednice Gradskog vijeća povodom ovog dogadjaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here