Vaša pisma: Zaokret od političkog turizma ili zauvijek zaćutimo

U organizaciji RIS Dvorec Rakičan (Raziskovalno Izobraževalno Središče) iz Murske Sobote održana je “on line” IX. međunarodna konferencija “Izazovi i problemi modernog društva” na kojoj su učestvovala 225 učesnika iz 9 zemalja. Iz Bosne i Hercegovine na pomenutoj konferenciji učešće je uzelo 48 učesnika. Od tog broja značajan broj učesnika bio je upravo iz Tuzle. Mnogo interesantnih i aktuelnih tema je obrađeno, a svaka od njih predstavlja ili izazov ili problem današnjeg modernog društva.

Tema “Zelene bašte Grada Tuzle u funkciji razvoja turističke svijesti i kulture stanovanja” u svojoj osnovi polazi od uloge pojedinca i građana u izgradnji i razvoju ambijentalnog izgleda grada, a što predstavlja značajnu karakteristiku grada koji se opredijelio i za razvoj svog turističkog potencijala.

Na primjeru prve uređene zelene bašte na krovu jedne zgrade u gradu Tuzla predstavljen je napor i doprinos kako pojedinca tako i grupe građana ljepšem izgledu prvo svoje zgrade, a potom i grada. Kroz temu predstavljen je svojevrsni koncept koji podrazumijeva i neophodnu podršku građana u pravcu djelovanja za koji je se grad Tuzla opredijelio.

Kompleks Panonskih jezera predstavlja značajan potencijal i odličnu polaznu osnovu za razvoj turizma koji se ni u kojem slučaju ne bi smio zaustaviti na pukom kupanju samo kategorije posjetilaca kojim su jezera dobro došla zamjena za more. Kroz prezentaciju teme Tuzla je predstavljena kao Monte Carlo u doglednoj budućnosti, i tako i treba vanjskom svijetu govoriti o svom gradu.

A ako stvarno želimo, počevši od gradske administracije pa do zadnjeg pojedinca, vidjeti svoj grad na mapi ozbiljnih turističkih mjesta, onda s vranama na ulicama, krovovima i nebu ne možemo u svijet turizma. Vrane su znak prljavštine, one su po svojoj prirodi čistači.

Ne možemo ni sa prljavim i suhim fontanama, a o stanju Jale sramota je bilo šta i napisati kao rijeci. Jala je jednostavno otvorena kanalizacija i sve je drugo samo nije rijeka.
Izgled naših zgrada i pojedinih dijelova grada ne zna se na šta više asociraju, na Pripjat ili nešto čak i gore.

Za razvoj ozbiljnog turizma i turističke ponude ipak treba angažirati stručna lica, napraviti zaokret od političkog turizma ili zauvijek zaćutati. (Izudin Maleškić, Tuzla)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Možda da se i spomenik Jasminu podigne, možda bi bio atrakcija sa najdužim stažom g.načelnika .

  2. Ovaj je promijenio političkih dresova,zloupotrebljava jadne penzionere od kojih uzima pare od vrata do vrata,opanak koji je juče došao na asfalt i koji bi da mijenja nešto.Kako je mijenjao žene neka kaže ili zauvijek zaćuti.Sve lični interesi,politika,u svoj đep,pa opet mi malo i sve ispočetka.Svaka čast za sve do sada urađeno,ali de malo odvadi od nas.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *