Vaša pisma: Prestanite ubijati napuštene životinje, jer one ne prenose virus korona (Uznemirujući foto)

0
776

Udruženje za zaštitu životinja “Sretna šapa” Tuzla dostavilo nam je pismo pod naslovom ” Prestanite ubijati napuštene životinje, jer one ne prenose virus korona”. S obzirom na to da smo minulih dana dobili još nekoliko poruka građana u kojima ukazuju na ubijanje uličnih – napuštenih pasa u vrijeme policijskog sata, odlučili smo objaviti pismo uz napomenu i upozorenje da su fotografije uznemiravajućeg karaktera.

“Posljednjih dana, i pored pojašnjenja veterinarskih stručnjaka ali i ostalih u lancu koji se bore protiv pandemije Covid-19, mnogobrojni volonteri iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine svjedoci su masovnog ubijanja pasa, pod izgovorom epidemiološke situacije u BiH.

Još jednom želimo podcrtati da životinje ne prenose virus korona te da ne postoji ni najmanji razlog niti opravdanje za ovakve i slične, možemo ih slobodno nazvati, montruozne medote i, istovremeno, kršenja zakonskih odredbi i prava životinja.

Potresne slike ubijenih pasa koje dolaze sa terena, posljednji primjer je Bihać, ali i drugih BH gradova, još jednom su pokazali elementarno neznanje i ponovno aktuelizirali problem zbrinjavanja, prevenstveno, napuštenih pasa ali i mačaka, odnosno obezbjeđivanje adekvatnih lokacija, na kojima bi se, kao u svim civiliziranim zemljama vodilo računa o napuštenim životinjama.

Istovremeno, apelujemo na sve one koji kućne ljubimce nabavljaju iz pomodarstva pa ih nakon nekoliko dana, zbog obaveza oko kucnih ljubimaca, izbacuju na ulicu, da odmah prestanu sa tom praksom i dobro razmisle prije nego što se odluče na korak da kupe ili udome životinje.

U potpunosti razumijemo strah od zaraze i opasnosi koje ona nosi, ali ne razumijemo elementarno neznanje, iako se već danima u našim ali i regionalnim i svjetskim medijima ponavlja da psi i mačke nisu ti koji prenose virus korona.

Ovim putem obraćamo se i kriznim štabovima na svim razinama vlasti i pozivamo ih na saradnju, kako bismo prevazišli trenutne ali i druge probleme.

Još jednom oštro osudjujemo ubijanje napuštenih životinja, o kojima svakako, volonterski brinemo, koliko smo u mogućnosti i pozivamo sve koji su u prilici da u vrijeme izolacije izdvoje dio vremena i nahrane, a ne ubijaju životinje.

Više načelnika i gradonačelnika u Tuzlanskom kantonu osudilo je zlonamjerne pokušaje pojedinih medija koji napuštene životinje koriste kako bi se politički obračunavali sa svojim neistomišljenicima i izrazili spremnost da izdvoje dio sredstava kako bi se pomoglo napuštenim životinjama, pa im se, ovim putem, iskreno zahvaljujemo. Isto tako, pojedini načelnici i gradonačelnici naveli su da osuđuju nasilni vid uklanjanja ulicnih pasa, jer je to nelegalan i nezakonit čin i samim tim će biti tako i tretiran.

Članovi i volonteri našeg udruženja stavljaju se na raspolaganje veterinarskim stanicama na području Tuzlanskog kantona kako bi im pomogli da zajedno prevazidjemo ove teške trenutke i za ljude ali i životinje. Udruženje sa svojim volonterima se takodje stavlja na raspolaganje svim osobama starijim od 65 godina koje u ovoj novonastalos situaciji nisu u mogucnosti izvoditi svoje ljubimce da nas kontaktiraju putem FB stranice ili na broj telefona 061698831 kako bi im neko od nas izasao u susret. (Renata Josić, UZZŽ “Sretna Šapa” Tuzla)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here