Vaša pisma: Opasniji smo od Covida-19

1
785
Piše: Izudin MALEŠKIĆ

Svakim novim danom virus Covid-19 pokazuje se sve više bezazlenijim u poređenju sa “virusima” koji su već davno “ušli i inficirali” ovu jadnu državu, a danas su eto šefovi kriznih štabova, premijeri, direktori i ministri. Svakim novim danom ove pandemije pokazuju se mnogo opasnijim po zdravlje i živote građana od samog Corona virusa. Vide li to građani, ne znam, i niko to ne može sa sigurnošću kazati jer čudan je naš čovjek. Danas jedno, sutra drugo. Hoće li “progledati” dok se nalazi u svoja “četiri zida” sa sve prisutnijim strahom “hoću li i jesam li ga fasovao” Hoćemo li konačno shvatiti značenje one “što posiješ to ćeš i da žanješ”.

Za katastrofu u većini slučajeva dovoljan je jedan, neodgovorni pojedinac koji izignoriše čak i ono što je sam naredio pa nam se desi “Igman” u Konjicu. To nam se isto desilo i u Tuzli. Desilo se upravo od onog u koga su danas sve naši oči uprte, eto baš danas, danas mora doktor “doktorirati”. Desilo se i to da sa pojavom prvog zaraženog cijela bolnica biva “izbačena iz stroja”. Koliko samo mi još imamo primjera gdje smo “očekivali sprida a da nam je uša sazad”.

Svjedočimo mi i drugim imbecilnim primjerima, al naši mozgovi to slabo percipiraju. Ne tako davno, može se slobodno reći još jučer, digla se i “kuka i motika” protiv nabavke pravog i ozbiljnog helikoptera u kantonu Sarajevo, a već danas na sva zvona se objavljuje uključivanje žirokoptera, koji su igračke u poređenju sa helikopterima. Daleko od toga da ne mogu biti od pomoći što uveliko ovisi od vremenskih uslova.

Vrhunac smrtonosnog efekta po naše društvo predstavlja odluka o pretvaranju u izolatorij i iseljavanje studenata iz studentskog centra Bjelave. Sinoć, moj sin dobija informaciju da se u ponedjeljak mora javiti zbog razduživanja i raskida ugovora o smještaju u tom centru. Znamo li mi uopšte koliko studenata, a koji su iz drugih dijelova BiH, ostaje bez smještaja. Kako će oni sutra nastaviti školovanje kad sve ovo bude jučer.

U jednoj ranijoj objavi napisao sam da ćemo mi COVID-19 sigurno preživjeti, no da li ćemo i COVIDiote, u to nisam baš siguran. (Piše: Izudin Maleškić, Tuzla)

Download PDF

1 komentar

  1. Izvrstan tekst, cestitam . Partitokracija pokazuje svoju sadisticku narav. Ali, zivimo u gradu koji ima ekspertni krizni stab.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here