Vaša pisma: Održan XII. internacionalni naučno-istraživački kamp “NP Una 2022.” (Foto)

Cilj kampa bio je istraživanje i ispitivanje biodiverziteta Nacionalnog parka “Una”, kao i osnaživanje i umrežavanje studenata biologije i srodnih nauka iz BiH i regiona.

0
236

Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini osnovano je s ciljem širenja svoje poruke na nivou cijele države, te omogućavanja svim studentima dodiplomskog, magistarskog, doktorskog studija kao i samostalnim istraživačima u sferi biologije da budu dio rada i svih aktivnosti ovog udruženja.

U periodu od 25. do 31. jula održan je XII. internacionalni naučno-istraživački kamp „NP Una 2022.“, realizovan uz pomoć Američke ambasade u BiH. Cilj kampa bio je istraživanje i ispitivanje biodiverziteta Nacionalnog parka “Una”, kao i osnaživanje i umrežavanje studenata biologije i srodnih nauka iz BiH i regiona.

Kamp je okupio 60 učesnika, studenata biologije i srodnih nauka, trenutnih i budućih mladih istraživača sa različitim društvenim pozadinama i zajedničkom idejom da jedino udruženi možemo realizovati planove zaštite okoliša i osvijestiti državljanine BiH o prirodnom bogatstvu naše države.

Učesnici sedmodnevnog kampa vršili su terenska istraživanja iz oblasti botanike, herpetologije, hiropterologije, ornitologije, mikologije i velikih zvijeri. Studenti su kroz ovakva istraživanja imali priliku, uz podršku mentora, koristiti različite biološke alate, ključeve za određivanje vrsta i priručnike te primjenjivati biološke metode kojima će se koristiti u budućoj naučno-istraživačkoj karijeri.

Učesnici kampa imali su poručiti sljedeće:

Bilo je zadovoljstvo biti jedan od polaznika naučno-istraživačkog kampa na Uni i dobiti priliku da radimo sa izuzetnim ljudima. Tokom kampa zajedno smo prenosili znanje i stekli neko novo iskustvo. Ovaj kamp mi je osobno pružio priliku da uživam u ljepoti rijeke Une i ostavio lijepo sjećanje, te se radujem narednom druženju i istraživanju. (Ibrahim Hasanović, Tuzla)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here