Vaša pisma: Nadam se da znaju šta rade! (Foto)

Gabioni se u sredinama koje dozvoljavaju njihovu primjenu ne postavljaju (redaju) na ovakav način. Sreća da nije niko nastradao

1
1405
Piše: Dr Jasenko Čomić, diplomirani inženjer geologije)

Postavljanje betonskih gabiona na dijelu klizne mase. Lokalitet: SPO “Slatinska” u naselju Slatina, Tuzla (slika 1).

Gabioni se u sredinama koje dozvoljavaju njihovu primjenu ne postavljaju (redaju) na ovakav način. Sreća da nije niko nastradao.

SPO ” Slatinska” je izgrađen u klizištu. Presijecanje klizne ravni je trebalo izvršiti sa AB šipovima u zaleđu objekta, tj. dijelu Ul. Šesta bosanska brigada. Izvršena je neadekvatna zamjena tla u zoni temeljenja objekta, koji će vremenom pretrpjeti neravnomjernja slijeganja. Izvođenje betonskih gabiona u nožićnom dijelu klizišta, pospješit će horizontalni (aktivni pritisak tla) sa destabilizacijom padine.

“Borba” izvođača radova je neupitna, ali nije praćena stručnim nadzorom za ovu vrstu poslova.

Komentar na tekst koji sam objavio prije tri dana na Facebook profilu. S obzirom da nisam fotogeničan, nisam očekivao više lajkova, ali sam se nadao reakciji akademske zajednice tj. “prijatelja” na Facebooku koji se bave geotehnikom, a u vezi dešavanja oko izgradnje SPO “Slatinska” u Tuzli.

Kolektivna inertnosti, pesimizam nažalost odražavaju mentalno stanje društva u BiH. (Piše: Dr.sci.Jasenko Čomić, dipl. inž. geol., direktor firme “Georad” d.o.o. Tuzla – Facebook, novembar 2022.)

1 komentar

  1. Nažalost u javnom prostoru (pogotovo kada su u pitanju društvene mreže i novinarski portali) struka i nauka se povlaći i ne želi se eksponirati u slučaju ovakvih ili sličnih “neusklađenosti”. Razlog je vjerovatno taj što se sve politizira pa i prava istina. Slažem se sa Vašom konstacijom da je ovo mentalno stanje našeg društva koje treba mjenjati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here