Vaša pisma: Muralima do čišćeg zraka u Tuzli

Obraćam Vam se ispred regionalne nevladine organizacije fea – Inicijativa za šumarstvo i okoliš (eng. Forestry and Environmental Action). Sa radošću Vas obavještavamo da smo počeli sa aktivnostima na Projektu Ulovimo smog i zagađujuče čestice – umjetnost u funkciji unapređenja kvalitete zraka i podizanja javne svijesti stanovnika Grada Tuzla.

Jedna on aktivnosti Projekta je oslikavanje murala u Gradu Tuzli fotokatalitičkim bojama na bazi titanijum oksida (TiO2) koje imaju svojstvo apsorpcije polutanata iz zraka. Ovako oslikani zidovi, kroz složene hemijske procese, neutrališu polutante iz zraka, pa se zbog toga ovi zidovi nazivaju konzumatori smoga, odnosno „smog eating“ zidovi. Projekat ima za cilj prijenos inovativne i dobre evropske prakse i alata u smislu implementacije novog koncepta smanjenja aerozagađenja i unapređenja kvaliteta zraka na području Grada Tuzla, te unapređenja okoliša i javne svijesti po ovim pitanjima.

S tim u vezi, organizacija fea je objavila Javni poziv za nominaciju zgrada u Gradu Tuzla u svrhu oslikavanja murala. S obzirom na važnost aspekta okoliša, bili bismo izuzetno zahvalni za Vašu pomoć pri promociji ove aktivnosti kroz Vašu web stranicu i društvene mreže.

U nastavku Vam dostavljam tekst Javnog poziva i tekst prikladan za objavu na web i društvene mreže kojeg prema preferencijama i potrebama možete urediti.

Ostajem na raspolaganju za sve dodatne informacije u skladu sa Vašim potrebama i interesima.

Iskreno se radujem Vašem pozitivnom odgovoru i saradnji na ovom važnom Projektu.

Srdačan pozdrav,
Samir Husić

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *