Vaša pisma: Bespravno prisvajanje parking mjesta u Krečanskoj ulici? (Foto)

3
684

Uime grupe stanara dobili smo pismo čitaoca u kojem se ukazuje na bespravno prisvajanje parking mjesta zgrade u Krečanskoj 1, do Obradništa Irac. Pojedinci su sebi “rezervirali” parking mjesta postavljanjem blokada, odnosno, mini rampi.

U pismu se navodi slijedeće:

“Na fotografijama snimljenim prošlog četvrtka u 12.30 sati, znači, u vrijeme kada je većina stanara na poslu, vidi se kako jedan od stanara postavlja dvije “rampe” iako u zgradi iz koje uzima struju ima garažu. Ostali su sebi postavili “rampe” po svom nahođenju što je u suprotnosti sa zakonom. Ako možete da objavite čisto da se skrene pažnja na ove zloupotrebe, jer više nema smisla koliko mjesta su pojedini stanari sami sebi prigrabili na ovaj način.

Građevinska kompanija “Luciana” je zgradu napravila 2011. godine, a pojedinci prisvajaju parking mjesta u ovoj 2020. godini tako što kupe blokade i postave ih gdje im odgovara, ne pitajući za dozvolu ostale stanare.

Ovdje, inače, nema naplate parking mjesta niti postoji parking sat. Sve je počelo naglo, prije mjesec dana, a da se “blokade” postavljaju kako se kome prohtije, vidi se i po “rampama” kojih ima u raznim bojama i vrstama”, navodi se u pismu.

Šta nama, kojima je pismo upućeno, preostaje nego da pozovemo ljude iz JP “Saobraćaj i komunikacije” da se očituju ovim povodom, jer se nezvanično spominje sumnja da su preko tog preduzeća nabavljene “rampe”, pa je važno da takve tvrdnje demantuju i ukažu na zakonski osnov korišćenja parkinga u gradu.

Drugo, pozivamo nadležne inspekcijske službe Grada da provjere navode iz pisma i, ako se utvrdi da se radi o nezakonitom prisvajanju javnih površina, da nalože uklanjanje blokada sa spomenutog parkirališta. Moguće je da ovakvih primjera ima još u gradu. (NN, tl – Foto: Stanari zgrade u Krečanskoj 1)

3 Komentari

  1. Ovoj NN grupi stanara: Parking koji spominju koriste stanari zgrade Rudarska 29 od kada je zgrada napravljena 1969 god. Parking koji pripada njihovoj zgradi uglavnom je prazan jer se nalazi iza zgrade, a “gospoda” hoće da imaju pogled na svoja auta u svakom momentu. AKo se uporedi broj stanova i parking mjesta te dvije zgrade, nesumnjivo je da Krečanska 1 ima daleko veći broj parking za svoje stanare nego Rudarska 29. Kad treba očistit šahtove a kiša lije iz neba i iz zemlje dotične gospode nigdje nema, valjda onda nije i njihov parking. Čak nisu sposobni ni travu pokosit ispred svoje zgrade nego to uradi baš ovaj gospodin kojeg su slikali, zbog djece koja se tu igraju. A ako ću baš da cjepidlačim , onda da napišem da im je mrsko i smeće odnijet do svojih kontejnera , nego ga bacaju u kontejnere koji su postavljeni za Rudarsku 29 i jednu manju zgradu tik do naše. Barikade su postavljene na parkingu prije svega zbog stanara koji rade , pa kad dođu s posla kruže oko zgrada u potrazi za slobodnim mjestom, jer je parking krcat autima uposlenika Elektrodistribucije, Centralnog grijanja, Belamionixa i stanara Krečanske 1. Prije nego su stavljene tzv parking barikade raspitali smo se da li je to javna površina i dobili odgovor da nije( imamo dokaze napismeno). Savjetujem i ovim NN da prije nego što nešto napišu i iznesu u javnost prvo provjere tačnost informacija. Ni ja ni bilo ko drugi sigurno neće ići iza njihove zgrade parkirati svoje auto, a da bi oni zauzvrat svoje gledali s prozora, a njihov parking prazan. I na kraju, hajde što oni NN šalju slike sa jasno vidljivim registacijskom oznakom jer je očito da ne poznaju osnovna pravila i zakone, zašto Vi novinari to objavljujete, to je nečija identifikacija, koliko znam bez dozvole vlasnika to ne smijete uraditi, a znam da dozvolu vlasnika nemate ?

  2. Ova zgrada Rudarska 29 je posebna kako se odrzava i kako se stanari ponasaju jedni prema drugim kao porodica…I treba da stanari ove zgrade imaju svoj parking jer se oni tj pojedinci koji odrzavaju zgradu brinu i za ovaj parking…Parking da je opstinski uveliko bi se naplacivalo…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here