Vaša pisma: Autima po pješačkoj i biciklističkoj stazi kod “Aladina” (Foto)

Često idem sa porodicom šetalištem pored Jale na relaciji od Slavinovica do Brčanske Malte. Uglavnom, na dijelu pored obdaništa “Aladin” često moramo da se sklonimo autima koja prolaze pješačkom, tj. biciklističkom stazom.

Nisam nijednom u zadnje vrijeme primijetio da policija patrolira i kažnjava nesavjesne vozače. Prije nekada jesu, zašto to sada ne rade nije mi jasno.

I samo obdanište ima određenu ulogu u tome, jer su to uglavnom auta roditelja koji dolaze po svoju djecu, pa im je mrsko da se parkiraju na parking kod Poliklinike “Vaše zdravlje”, na Sjenjaku, nego moraju doći direktno do ulaza.

Nisu samo roditelji djece prekršitelji zakona. Stanari obližnjih zgrada također prolaze šetalistem kao da im je to Bogom dato pravo (crna Q5 je upravo prošla pored moje četveročlane porodice).

Eto prilike da se napuni budzet kažnjavajući nesavjesne vozače.

Na istom mjestu sam primijetio da je upravo tu ograda obdaništa uništena. Pored ima parkiran BMW koji je oštećen. Nadam se da policijska stanica Istok ima više informacija.

Zamislite da ostavite dijete u obdaništu, a neki nesavjesni vozač proleti kroz ogradu i usmrti dijete. Mozda će tada neko reagovati i početi kažnjavati one koje voze šetalištem. (Tekst i foto: Čitalac)

Podijeli

9 0 komentara

 1. Tuzlaci su oduvijek šetali Slanom Banjom i Ilinčicom.
  Tuzlaci oduvijek koriste obale Jale kao prečice jer na taj način bi sreli najmanji broj poznanika koji bi ih mogli zaustaviti dok žure za svojim poslovima i obavezama.
  Nekad, ne tako davno koristili su ih i za pecanje ribe.
  Kada bi čitatelj/ka sklonila prepreke ispred čulnih osjetila, primjetio/la bi da je Jala kanal otpadne vode zbog čega stanari obližnjih zgrada drže zatvorene prozore, da je ivičnjak uz cestu i trotoar pored Jale prekriven životinjskim i ljudskim izmetom koji su mnogo opasniji za zdravlje “šetača/ice” i njegove/njene porodice od stanara koji prilaze svojim stanovima krečući se maksimalno usporeno pristupnim putem zgrada čiji je jedan dio od ukupno 30ak metara nezakonito i hirom jedne osobe iscrtan kao biciklistička i pješačka staza. I da, često su stanari bili svjedoci svađe i tuče između bicikliste i “šetača” jer na kraju ove zamišljene staze biciklisti se nastave kretati u skladu sa saobraćajnim propisima, a “šetač/ica” zakorači na dvosmjernu saobraćajnicu bez trotoara koja ga/nju vodi direktno na Magistralni put M4 gdje ova/j “šetač/ica” prelazi 4 saobraćajne trake izazivajući svoju i tuđu nesreću, iako na 20ak metara niže postoji pješački prelaz uređen svjetlosnim znacima gdje Q5 civilizirano čeka da se upali zeleno svjetlo na semaforu.
  I je li vas sram postaviti sliku predškolske ustanove i njihovog vozila koje koristi istu pristupnu cestu kao i stanari zgrada?

  • Za “Jasminu”: Ako je Grad napravio šetalište pokraj Jale, bez obzira da li riječica smrdi ili ne, Vaš komentar nema smisla. Nije svako u prilici ići šetati na Ilinčicu ili na S.Banju. Uostalom, ovdje šetaju i stariji, penzioneri, invalidi, majke s malom djecom itd, tako da Vam je komentar zaista bezveze.
   Sve mi se čini da ste se našli u komentaru čitaoca, možda Vas je zaboljelo kad je spomenuo Q5 (je li Vaš?)…
   Ko je pogriješio iscrtavanjem linija sa oznakama koja je za pješake, a koja za bicikliste, nije stvar građana koji koriste stazu, jer poštuju oznake, a tu Vaše konstatacije padaju u vodu. To je isto kao kada bih ja Vama rekla “zašto dovodite dijete u “Aladin” kada imate Gradska obdaništa na Slatini i drugdje!? Naravno, da bi to bilo bezveze, jer svako čini ono što mu je bitno, blisko i manje skupo.
   I na kraju, očito radite u “Aladinu” dok ovako pitate novinare portala “je li vas sram postaviti sliku…”, pa predlažem da ove probleme riješite ukazivanjem na problem nadležnim gradskim organima (neka označe da je vožnja dionicom dopuštena ili neka izbrišu linije za pješake i bicikliste tamo gdje se krše propisi), a ne čitaocu koji je ukazao na jedan neriješen problem. Jedna sam od onih koji koriste šetalište i ponekad se moram skloniti kada automobili prolaze. Vjerujte, nije baš prijatno.

  • “I je li vas sram postaviti sliku predškolske ustanove i njihovog vozila koje koristi istu pristupnu cestu kao i stanari zgrada?”
   Pa vi bi malo oci trebali provjeriti, zar ne vidite da je slikana ograda koja je unistena i da je slikan BMW koji je udario u istu ogradu?
   Kakvi su se papci svalili u grad…Boze sacuvaj… s autom bi ako ikako mogu u zgradu usli

 2. Odgovor za bezimenu šetačicu: Imate pogrešne konstatacije koje očito proizilaze iz vaše niske elokvencije, slabog opažanja i opće dezinformiranosti koje vas ostavljaju bez argumentacije.
  Ipak, lijepo je imati ambiciju prema samoostvarenju u plemenitom novinarskom zanimanju.
  Žao mi je što se često osjećate “bezveze” i ja bih vam to željela nadoknaditi ugošćavanjem u našem stanu dok mi nismo tu. Rezervni ključevi su kod naših komšija koji žive tu od 1983. Ne morate ništa plaćati, a u frižideru i zamrzivaču imate dovoljno hrane dok vam ne dojadi biti naš gost. Ostavit ćemo vam i ključeve auta s punim rezervoarom, ali ne od Q5. Upoznat ćete puno dobrih komšija i nekolicinu loših, doživjeti čari dječijeg žamora u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kada zaposleni roditelji dolaze po svoju djecu u vrtić Aladin; konačno osjetiti ljepotu suživota i otvaranja vidika prema daljem komšiluku.
  „Najveća planina koju čovek mora preći je prag njegove sopstvene kuće.“

  • Je l ti curo reklamiraš pun frižider i komšiluk ili reaguješ na tekst u kojem ništa nikome lično nije krivo rečeno ni uvredljivo???
   Prelazi ti prag kuće koliko hoćeš, ali bolje pazi djecu u obdaništu. Da ih kakav frajer s “mečkom” ne pogazi… A ja imam pun frižider, a valjda ima i ova gore što je komentarisala.
   Ebt ko sve odgaja djecu

  • O čemu ova priča,zna li iko? Prvo smisli šta hoćeš reći, pa onda napiši. Toliko što se Vaše elokvencije tiče g. Tanović.
   PS – A frižider me Vaš zaista ne zanima, to što nudite najprije je nepristojno. Lupate ko Maksim po diviziji.. I kakve ima veze suživot sa autima oko obdaništa, zaista mi nije jasno.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *