Vaša pisma: Ako imena poginulih heroja danas padnu u zaborav, ni živi se neće uskoro više spominjati!

Današnji odnos političara spram uloge i doprinosa zrakoplovaca i zrakoplovstva Armije Republike Bosne i Hercegovine više je nego bezobrazan i sraman
Vasa pisma_Ilustracija
(Pripadnici Vazduhoplovne grupe Tuzla – akteri Zračnog mosta – Foto: Arhiva)

Na današnji dan, 15. marta 2023. godine, poslanici Skupštine TK pokazali su kako i jednoglasno usvojena inicijativa može da ne znači ništa, ukoliko nije pravom bojom ofarbana. Izgleda da inicijativa Udruženja zrakoplovaca – Zračni most da se 7. maj uvrsti u zakon i obilježava kao Dan zračnog mosta, nije prošla upravo zbog svoje neutralne boje.

Ako skupštinskim poslanicima taj datum ne znači ništa, trebao bi da znači bar nešto zrakoplovcima.
U najmanju ruku čudna je ta šutnja i anemičan odnos zrakoplovaca spram dugogodišnjeg ignorisanja uloge i postojanja zrakoplovstva. 

(Pilot Samir Beganović iz Cazina, prva žrtva među zrakoplovcima Armije R BiH – Foto: Arhiva Udruzenja zrakoplovaca)

Trebali su makar pokazati dozu dostojanstva i ponosa pa reagovati makar zbog zrakoplovnih žrtava.
Ako političarima u TK ne znače ništa imena: Džemal Malkić, Enver Čokić i Izet Džambić, zrakoplovcima bi svakako trebala da znače.

Zrakoplovci ne bi smjeli zaboraviti ni ime Samira Beganovića iz Cazina, prve žrtve iz njihovih redova. Ni ime dr. Irfana Ljubjankića, prvog ministra vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, koji je izgubio život zajedno sa svojim saradnicima u jednom od letova zračnog mosta.

Ako imena poginulih heroja danas padnu u zaborav, ni živi se neće uskoro više spominjati.

Šutnja zrakoplovaca zadnjih 30 godina pomogla je ovim nazovi političarima da uspješno izignorišu postojanje zrakoplovstva u ratu, i da tako mlade generacije danas ne spoznaju šta je to zrakoplovstvo dalo u odbrani države i šta su ti letovi zrakoplovstva u ratu značili za stanovništvo enklava Srebrenica, Žepa, Goražde i Bihać.

Zbog te šutnje neće se saznati ni kako mali Anel, zvani Mekenzi, iz Žepe ni mjesec dana nakon pogibije svog heroja Džeme Malkića nije mogao zaspati dok ne stavi na grudi čokolade koje mu je Džemo donio u svom zadnjem letu. Prijateljstvo između njih skovano je u ranijim Džeminim dolascima u Žepu, a čokolade su nađene u Džeminoj letačkoj jakni sa natpisom “za Mekenzija”.

Zbog te šutnje pasti će u zaborav i imena trojice ljekara: dr. Husejna Halilovića, dr. Muharema Deljkovića i dr. Seada Halilovića i još šest putnika koji su poginuli u tom kobnom letu 7. maja 1995. godine:

Tragedija koja se desila u tom letu simbol je opredjeljenja i požrtvovanja svih zrakoplovaca učesnika trogodišnjeg bosanskog zračnog mosta kojim su povezivane enklave Srebrenica, Žepa, Goražde i Bihać sa slobodnom teritorijom.

Današnji odnos političara spram uloge i doprinosa zrakoplovaca i zrakoplovstva Armije Republike Bosne i Hercegovine više je nego bezobrazan i sraman.

Ako je politički okov uslov za utemeljenje Dana zračnog mosta onda će se to morati napraviti sa novim imenom predsjednika udruženja.

Zrakoplovci će ipak morati progovoriti i odlučiti. Hoće li se udruženje ugasiti, kapitulirati pred ovim politikanstvom ili nastaviti sa ozbiljnim radom. (Izudin Maleškić, predsjednik Udruženja zrakoplovaca – Zračni most)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *