Varhelyi: BiH je mjesto u EU

BiH je ključna za zapadni Balkan i umjesto unutrašnjih sukoba treba da se fokusira na EU agendu, tu je Bosni i Hercegovini mjesto, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na današnjem zajsedanju Evropskog parlamenta.

Trideset godina nakon krvavog raspada Jugoslavije na Balkanu i invazije Rusije, vratio se rat na evropsko tlo, podsjetio je on.

Kazao je da potreba za mirom i stabilnosti nikad nije bilo važnije.

– Susreo sam se političkim liderima BiH prvi put 2020. Nakon 12 godina blokade, izbori u Mostaru su dali svježi podsticaj za promjene. Nažalost, 2021. je bila izgubljena godina. Nismo vidjeli pravi napredak na 14 prioriteta EU – kazao je on.

Naglasio je da dolazi do dodatnih političkih podjela, nepriznavanja visokog predstavnika i bojkota državnih institucija.

– Ovo je posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Puno se nade i napora uložilo u ustravnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja. Treba ga naći pod hitno. Ministar finansija mora staviti budžet na raspolaganje Centralne izborne komisije – kazao je on.

Kontinuirani bojkot, Predsjendištva BiH i Vijeća ministara BiH moglo bi ugroziti investicije.

– Nekoliko puta sam naglasio predstavnicima RS-a, postoji potreba da se osigura rad i potpuna funkcija državnih institucija. Dio investicija je na dio RS-a, kao što je dio koridora Vc ali samo nakon potpunog vraćanja funkcioniranja državnih institucija – zaključio je komesar.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *