Vanredna situacija u više gradova južne Srbije, dvije osobe se utopile u Novom Pazaru

0
133
vanredna situacija poplave jug srbije utopila se dva muskarca rijeka trnavica novi pazar
Izlivanje rijeke Trnavice u Novom Pazaru (Foto: Glas Pazara)

Obilne kišne padavine ovih dana pogađaju južni dio Srbije, odnosno područje Sandžaka, zbog čega je proglašeno vanredno stanje. Izlivanje rijeka napravilo je ogromnu štetu, a sa osobom odnijelo i prve žrtve.

Zbog kiše koja pada već dva dana, porastao je vodostaj novopazarskih rijeka te je došlo do izlivanje Raške, Trnavice i Jošanice. Rijeka Ibar je još u granicama redovne odbrane kod varoši Raške, a meteorolozi prognoziraju da bi padavine trebale oslabiti u poslijepodnevnim satima.

 

Kako prenose novopazarski mediji, u naselju Ćeremedžinica, uz obalu rijeke Trnavice u bujici, dvije osobe su izgubile život.Kako prenosi RTS, prema riječima očevidaca u Novom Pazaru, tri osobe su upale u rijeku dok su stavljali dasku i najlon; jedna strana najlona se potkopala i tada su upali u Trnavicu.

I u Tutinu slična situacija – došlo je do izlivanje rijeka i potoka. Vidrenjak se izlio u centru grada kod autobuske stanice, ali i na ulazu u Tutin iz pravca Mehovog Krša. Ekipe su na terenu i procjenjuju opasnost.

Rijeka Lim u Prijepolju, koja teče iz Crne Gore, također stanovnike dovodi u opasnost, naročito naselja tik uz riječno korito. JP Srbijavode grade nasipe kako bi usporili, u konačnici spriječili, izlivanje vode.

 

Sve službe zaštite su na terenu i rade u cilju zaštite građana i smanjenja već načinjene štete. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here