Vandali unakazili najveću turističku atrakciju Danske

0
158

Kopenhaška Mala sirena, najpoznatija danska turistička atrakcija, našla se na meti vandalskog napada, priopćila je danska policija u petak.

“Mala sirena je pretrpjela vandalski napad jutros oko 9 sati. Nepoznata osoba ispisala je na njezinu postolju riječi ‘rasistička riba’ na engleskom jeziku. Pokrenuli smo istragu”, navodi kopenhaška policija u priopćenju.

Ane Grum-Schwensen, stručnjakinja za opus Hansa Christiana Andersena, autora priče o Maloj sireni, rekla je odgovarajući na upit javne televizije TV2 da ta bajka za djecu ne sadrži ništa što bi upućivalo na rasizam.

Na proturasističkim prosvjedima organiziranim diljem svijeta nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda počeli su se uništavati spomenici i kipovi povezani s kolonijalnom prošlošću nekih zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih tjedana u Danskoj su na meti vandala bili spomenici danskog misionara na Grenlandu Hansa Egedea, Mahatme Gandhija i danskog kralja Kristijana IV.

I Mala sirena je bila vandalizirana više puta. Dvaput joj je ukradena glava (1964. i 1998.) i jednom odrezana ruka (1984.).

U siječnju je na stijeni na kojoj je postavljen kip Male sirene bojom ispisana poruka “Sloboda za Hong Kong”, usmjerena na prosvjede što su izbili 2019. protiv središnje vlasti u Pekingu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here