‘Uzrok nemoći BiH leži u Dejtonskom mirovnom sporazumu’

Taj sporazum je zaključen kao mirovni sporazum, a praktično je legalizirao stanje

Išerić je naglasio da je u Bosni i Hercegovini prisutan kolaps međunarodne zajednice i da je ona nemoćna.

– Da je to tako ne potvrđuje samo stanje u BiH već i stanje u cijelom svijetu, što govori o tome da je Ujedinjene nacije zahvatio sumrak, pomračenje i potpuna neodogovornost za rješavanje osnovnih pitanja koja ugoržavaju mir u svijetu. Tome svjedoči trenutno rat u Gazi odnosno napad i vršenje genocida u Gazi – rekao je Iščerić.

Govoreći o nemoći države BiH da odgovori na nasilje koje provode određene političke snage, Išerić je kao uzroke te nemoći naveo nekoliko pitanja.

– Izvor svih uzroka nemoći BiH da se bori protiv nasilja nad građanima i institucijama leži u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Taj sporazum je zaključen kao mirovni sporazum, a praktično je legalizirao stanje koje je stvoreno silom u BiH i pitanje okupacije pojedinih dijelova BiH od susjednih država. Tu imamo problem da se susjedne države miješaju u unutrašnja pitanja BiH – kazao je Išerić.

Sa međunarodno pravnog gledišta istakao je da je Dejtonski mirovni sporazum ništav zbog toga što je zaključen suprotno povelji Ujedinjenih nacija, budući da je susjednim državama dopušteno da se umiješaju u unutrašnja pitanja i da učestvuju u donošenju Ustava BiH.

– Aneks 4 Dejtonskog sporazuma sadrži norme kojima se vrši diskriminacija građana i po tome je taj sporazum ništav – navodi Išerić.

Također, ukazujući na nemoć države istakao je da Ustav BiH sadrži takva rješenja koja omogućavaju blokadu rada državnih institucija i donošenja odluka u tim institucijama.

– Imamo i neefikasnost pravosudnog sistema BiH. Nije to potrebno posebno obrazlagati ako znamo da već dugi niz godina određene političke snage vrše napad na ustavni poredak države i ne provode odluke Ustavnog suda i donose zakone kojima utvrđuju da neće provoditi odluke ovog suda kao ni visokog predstavnika i slično. Prisutan je mali stepen procesuiranja krivičnih dijela koji se odnose na korupciju ili napade na ustavni poredak BiH. Parlament je najodgovornije tijelo u državi za stanje u društvu i mora se posvetiti pitanju pravosuđa na adekvatan način – poručio je Išerić na reodvnoj sesiji Kruga 99.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *