Uvjerenja za dodjelu mandata novoizabranim zvaničnicima od jučer spremna za preuzimanje

Na Općim izborima u Bosni i Hercegovini održanim 2. oktobra neposredno je izabrano 518 zvaničnika u organe vlasti za koje su izbori provedeni, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine.

– Za svih 518 izabranih zvaničnika Uvjerenja o dodjeli mandata su pripremljena i od 8. novembra spremna za preuzimanje od organa vlasti u Bosni i Hercegovini za koje su izbori provedeni, prenosi Faktor.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u kontaktu sa stručnim službama organa vlasti i direktno se dogovara preuzimanje uvjerenja za izabrane zvaničnike, kojima se uvjerenja uručuju na konstituirajućim sjednicama – dodaju iz CIK-a.

Ističu da, prema tome, nema nikakve smetnje da svi organi vlasti u BiH za koje su izborni rezultati potvrđeni 2. novembra zakažu i održe konstituirajuće sjednice.

Ustavom FBiH propisano je da se konstituirajuće sjednice u deset kantona u Federaciji BiH održavaju u roku deset dana od potvrđivanje konačnih rezultata izbora, što uskoro istječe. Međutim, u nekoliko kantonalnih skupština su jučer za Faktor istakli da certifikati još nisu stigli, a praksa je da se prvo dobiju certifikati, a da se potom organiziraju konstituirajuće sjednice. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *