Na tribinama igračke u spomen na poginulu djecu, igrači nosili imena razorenih gradova…

Na sjedalicama na tribinama postavljeno je 176 dječjih igračaka, koje simboliziraju broj najmlađih koji su izgubili živote uslijed ruskih razaranja. Šahtar je izgubio od Olympiakosa, no rezultat je bio u drugom planu

0
193

Nakon 40 dana u kojima su vidjeli strašna razaranja svoje domovine i još brojne stvari koje će im biti zauvijek urezani u sjećanjima, igrači Šahtara vratili su se svom poslu – nogometu.

Ukrajinski velikan je u subotu odigrao prvu od četiri prijateljske utakmice u turneji pod nazivom “Nogomet za mir”. Šahtar je u Pireju izgubio sa 1-0 od Olympiakosa, iako je rezultat naravno bio u posve drugom planu. Ukrajinci su jednostavno bili presretni što napokon mogu raditi ono što vole.

Nije to, naravno, bila ista ona momčad kao i prije ruske invazije budući da su Brazilci, koji su činili pola momčadi, napustili klub, no igrali su neki ukrajinski reprezentativci poput Stepanenka i Matvijenka. Momčad je vodio Talijan Robert De Zerbi, koji je sa svojim igračima proživljavao strahote prvih dana rata u Kijevu.

Nogometaši obje momčadi na travnjak su izašle sa natpisom “Stop War” (hrv., zaustavite rat), dok su Šahtarovi nogometaši uz to držali i zastave Ukrajine, a na njihovim su dresovima, umjesto prezimena, bila natiskana imena ukrajinskih gradova koji su stradali u ruskoj agresiji. Utakmica je počela minutom šutnje u znak sjećanja na sve žrtve.

Također, na sjedalicama na tribinama postavljeno je i 176 dječjih igračaka, koje simboliziraju broj najmlađih koji su izgubili živote uslijed ruskih razaranja. Zaista srcedrapajuće…

Šahtar sada putuje u Poljsku gdje će 14. travnja igrati protiv Lechije Gdansk nakon čega ide kod Fenerbahčea u Istanbul (19. travnja), a turneju “Nogomet za mir” zaključit će utakmicom sa Hajdukom na Poljudu 1. svibnja.

– Kroz ove utakmice želimo govoriti o ratu i mitu u Ukrajini, o strašnom ruskom napadu, o patnji i razaranju koji je on donio našoj zemlji, o potrebi da se zaustavi ovo ludilo i da se vratimo normalnom životu i obnovi naše zemlje. Naša poruka je jednostavna: Zaustavite rat u Ukrajini – kazao je izvršni predsjednik Šahtara Sergej Palkin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here