Utakmica AEK-a i Dinama odgođena!

Prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama je odgođena, javljaju grčki mediji.

Podsjetimo, noć uoči utakmice AEK-a i Dinama u trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka u Atini je došlo do navijačkih nereda i tragedije.

Grčka policija je potvrdila kako je navijač AEK-a (29) preminuo nakon sukoba s Bad Blue Boysima u Atini. Šest osoba je završilo u bolnici, a 83 osobe su uhapšene, od čega 82 Hrvata.

Uprkos zabrani prisustva gostujućih navijača na utakmicama trećeg pretkola Lige prvaka između aktuelnog hrvatskog prvaka Dinama i grčkog AEK-a, dio navijača zagrebačkog kluba doputovao je u Atinu.

Predsjednik Uprave AEK-a George Kosmas je rekao:

“Trenutno je nezamislivo i paranoično biti na sastanku dok tugujemo zbog gubitka života našeg navijača. Što se dogodilo, dogodilo se. AEK smatra Dinamo Zagreb potpuno odgovornim jer je znao za svojih 150 i više navijača koji su počeli. Na jučerašnjem sastanku nisu nikoga obavijestili, osim da je možda 30-ak navijača kupilo ulaznice i pokušalo ući na stadion tijekom utakmice. Dinamo Zagreb smatramo potpuno odgovornim što je skupina hrvatskih organiziranih kriminalaca organizirano iz Zagreba krenula napraviti to što je napravila.

“Može li Dinamo dati potpunu sliku jučerašnjeg dana i podržati stav AEK-a u policiji? Od toga nije bilo ništa, pa Dinamo smatramo jednim od glavnih krivaca. Drugi glavni krivac je policija koja je dopustila konvoju da prijeđe Grčku i stigne do Atene te obavi zakazani sastanak s navijačima organiziranog kriminala drugog grčkog tima. I zajedno im je omogućila da dođu do Nove Philadelphije. Dinamo Zagreb i policija snose punu odgovornost za ono što se dogodilo.”

“AEK je na jučerašnjem popodnevnom sastanku bez informacija instinktivno upozorio da se očekuju incidenti njihovih hrvatskih i grčkih suradnika, što je potpuno ignorirano. U ovom trenutku nije moguće da AEK sudjeluje na sastanku na kojem su nazočni dužnosnici zagrebačkog Dinama i stoga AEK najavljuje povlačenje sa sastanka.”

Ranije se Dinamo oglasio saopćenjem za javnost.

GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Atini, u kojima su prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, huligani iz Hrvatske bili uključeni u incident s navijačima grčkog fudbalskog kluba AEK. Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica.

Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promicanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju fudbala kao sporta koji spaja ljude i kulture.

Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tokom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskrenu sućut porodici preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom na to da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača.

GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i suradnju.

Kad će se utakmica odigrati?

U ovom trenutku nije jasno kada će se utakmica odigrati jer je UEFA-in kalendar tijesan. Podsjećamo, u srijedu (9. 8.) igraju Panathinaikos – Marseille, a u četvrtak Olympiacos – Genk, dok je za sljedeći utorak (15. 8.) planiran revanš u Hrvatskoj.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *