Usvojena najveća ekonomska mjera spašavanja u istoriji SAD-a

Američki senat i Bijela kuća dogovorili su paket pomoći američkoj privredi u vrijednosti od dva biliona dolara zbog pandemije koronavirusa. Vođa senata Mitch McConnell napomenuo je kako se radi o investiciji kao da je ratno vrijeme.

To je ujedno i najveća ekonomska mjera spašavanja u istoriji SAD-a i zamišljena je kao višesedmična ili višemjesečna “zakrpa za ekonomiju” koja se kreće ka recesiji, prenosi AP.

Vijest o postignutom sporazumu objavio je viši savjetnik u Bijeloj kući Eric Ueland malo poslije ponoći, koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

Pregovori su od prošlog petka trajali svakodnevno.

McConnell se pripremao objaviti da je postignut dogovor o prijedlogu, a detalji tek trebaju biti objavljeni.

Međutim, u posljednja 24 sata elementi prijedloga postavili su sve veći fokus, sa 250 milijardi dolara izdvojenih za direktna plaćanja pojedincima i porodicama, 350 milijardi dolara zajmova za male kompanije, 250 milijardi dolara naknada za osiguranje od nezaposlenosti i 500 milijardi dolara zajmova za probleme kompanije.

Ukoliko prođe Kongres, paket bi bio najznačajnija zakonodavna radnja poduzeta za rješavanje brzo intenzivirajuće krize koronavirusa.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *