Usvojena inicijativa za izmjene Izbornog zakona

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je danas Inicijativu za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koja će biti upućena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predložene izmjene rezultat su višemjesečnog rada CIK-a i odnose se, između ostalog, na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa zarad kampanje, obuku izbornih službenika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka CIK-a i sudova o prigovorima vezanim za izbore.

Ako se usvoje, izmjene će ojačati integritet izbornog procesa, navodi se u saopštenju CIK-a.

Brojni drugi amandmani bave se tehničkim pitanjima, razjašnjavajući prethodne nejasnoće i usklađujući određene odredbe sa Ustavom BiH i drugim zakonima.

Ostali prijedlozi odnose se na odgađanje izbora u slučaju vanrednih okolnosti, registraciju birača, imenovanje kandidata, medijske propise, dogovore o prijevremenom (ranom) glasanju i izborne prekršaje.

U saopštenju se podsjeća da je CIK BiH na sjednici 8. juna usvojio Nacrt inicijative za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je uputila Venecijanskoj komisiji i GREKO (Grupi država protiv korupcije pri Savjetu Evrope) putem Savjeta Evrope i OEBS/ODIHR-u sa molbom za dostavljanje mišljenja.

Prema mišljenju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR), predložene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je pripremila Komisija “široke su i pokazuju značajan napredak u preispitivanju nekih preporuka koje su formulisale prethodne izborne posmatračke misije ODIHR-a”.

Savjeta Evrope dostavio je CIK-u odgovor da Venecijanska komisija i GREKO ne mogu dati svoje mišljenje u ovoj fazi pripreme zakona.

Nakon dostavljenih mišljenja, prijedloga, sugestija i primjedbi Centralna izborna komisija BiH je, na osnovu svega navedenog, sačinila konačnu verziju i usvojila konačan tekst Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

CIK BiH će Inicijativu na znanje dostaviti i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, OHR-u, Savjetu za provođenje mira, Delegaciji EU u BiH i Misiji OEBS-a u BiH.

Nakon što bude dostavljena na ove adrese, biće objavljena i na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *