Usvojen Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu

0
229
skupstina tk usvojen budzet tuzlanski kanton 2022 godina
Skupština TK (Foto: Arhiva)

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojen je Budžet Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, te Zakon o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona.

Usvojeni Budžet u iznosu od 490,7 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu veći je za oko 13 posto, a poseban akcenat stavljen je na socijalnu komponentu, piše RTV Slon.

“Moram napomenuti da smo potpisivajući sve kolektivne ugovore sa svim Sindikatima uvrstili u Budžet 2022. godine pokazali osjetljivost, najviše prema prosvjetnim radnicima, ali i radnicima policije i drugim uposlenicima”, kazao je Vedran Lakić, ministar finansija Tuzlanskog kantona.

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojili su i finansijski plan za privredni i poljoprivredni značaj, ali i kapitalne izdatke koji će biti usmjereni za bolje uslove rada u obrazovanju i pravosuđu, a izdvojena su i sredstva za najznačajniji projekat u narednoj godini, tačnije otvaranje JU Centra za autizam.

Pored toga u narednoj godini po prvi put bit će model “tax free” biti dostupan privrednim oblastima, zatim će se raditi na unapređenju rada inspekcijskih organa, te budžetske revizije, javlja RTV Slon.

“Imamo 20 miliona KM izdovjenih za sve ono što pripadnicima boračko-invalidske zaštite je namijenjeno u narednoj godini, značajno je preko 3,7 miliona povećanje”, navodi Lakić.

Iako je Budžet usvojen, opozicione stranke nisu učestvovale u glasanju jer su demonstrativno napustili sjednicu Skupštine zbog, kako navode, nepružanja prilike za izjašnjavanje o Budžetu.

“ Mislim da je narušen jedan demokratski duh u kome je opoziciji trebalo pružiti priliku da govori o najvažnijem dokumentu kakav je Budžet. Ustvari, naši amandmani oslikavaju aktuelno stanje u državi, Vlada to nije prepoznala i nije prihvatila nijedan naš amandman i mi da smo glasali, ne bi prihvatili Budžet iz tog razloga”,kazao je Fahrudin Skopljak, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona (SDA).

S obzirom na to da je u ovoj godini došlo do povećanja cijena na tržištu, u Budžetu za narednu godinu prioritet je da se povećaju sredstva za poljoprivredu, a sam Budžet značajno će doprinijeti poboljšanju svih resora. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here