Ustavni sud BiH traži transkript sa 32. sjednice Skupštine TK

0
382

Ustavni sud BiH oglasio se u vezi zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koji su krajem prošle godine podnijeli predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović i predstavnik hrvatskog naroda Boris Krešić, nakon pokušaja 18 zastupnika da smijene rukovodstvo Skupštine i Vladu TK.

U dopisu od 30. decembra prošle godine, koji je potpisala predsjednica Ustavnog suda BiH, dr. sc. Kata Senjak, zatražen je transkript sa 32. sjednice Skupštine TK.

Podsjećamo, nakon predzadnje sjednice Skupštine TK, zakazana je još jedna radi usvajanja budžeta TK za 2021. godinu, ali na nju nije došlo 18 zastupnika koji traže smjenu rukovodstva Skupštine i Vlade TK. Umjesto toga, oni su na drugoj lokaciji, održali nelegalnu sjednicu “svoje” Skupštine na kojoj su smijenili čelništvo legalne Skupštine i Vladu TK, što je ocijenjeno kao puč.

Evo dopisa Ustavnog suda BiH:

Dopis predsjednice Ustavnog suda BiH, dr. sc. Kate Senjak

Rukovodstvo legalno izabrane Skupštine podnijelo je krivične prijave protiv pet osoba iz SDP-a, Naše stranke i PDA zbog nelegalnog djelovanja, pa se očekuje reakcija nadležnih tijela Tužilaštva, OHR-a, CIK-a i drugih. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here