Ustavni sud BiH danas odlučuje da li se određenim mjerama krše ljudska prava

0
591

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će donijeti odluke o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina usljed epidemije koronavirusa krše prava građana.

Najavio je ovo predsjednik ovog suda Zlatko M. Knežević u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine.

Sud na čijem je Knežević čelu ima “nekoliko apelacija građana” koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina koje su podnesene protiv odluka Federalnog štaba civilne zaštite, i o njima će odlučiti, kako je tada najavljeno, danas 22. aprila.

– Mi redovno pratimo situaciju, u toku smo svih naredbi, odluka, ukaza i na sreću, neke – koje su katastrofalne za ustavni poredak donesu se pa se povuku vrlo brzo, poput zabrane međusobnih kontakata između opština i lokalnih zajednica. Ljudi su, na svu sreću, shvatili da to nema veze s pameću – rekao je tada, između ostalog, Knežević.

On je naglasio da Ustavni sud nije značajno usporio svoj rad, već nastoji da prati situaciju, reaguje pravovremeno, i trenutno izvršava oko 90 odsto svojih aktivnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here