Uspješne kompanije u BiH: Najveća je Holdina, Bingo na drugoj poziciji

0
897

Finansijske-informatičke agencije (FIA) danas su objavile bonitetne kompanije LRC i Bisnode na osnovu ostvarenog ukupnog prihoda u 2019. godini.


Na prvom mjestu i dalje je naftni gigant Holdina (1,31 milijarda KM), drugi je trgovački lanac Bingo iz Tuzle (1,24 milijarde KM), dok je na trećem mjestu Elektroprivreda BiH (1,1 milijarda KM).

Na četvrtom mjestu i ove godine je zenički Arcelormittal (739 miliona KM), a to je ujedno i jedina od top 10 kompanija koja u prošloj godini nije pozitivno poslovala.

Na petoj poziciji je Boreas iz Kreševa (550 miliona KM), zastupnik Heinkena, Karlovačkog piva, kao i brojnih brendova alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Slijedi još jedna naftna kompanija – G-Petrol Sarajevo (529 miliona KM), na osmom mjestu je Hifa-Oil (519 miliona KM), te Petrol Oil Company (510 miliona KM).

Listu deset najvećih kompanija u Federaciji BiH završavaju dvije kompanije s većinskim vlasništvom Vlade Federacije BiH – Elektropivreda HZHB (489 miliona KM) i BH Telecom (486 miliona KM). (Kb, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here