Uskršnja poruka nadbiskupa vrhbosanskog Vukšića: Mir je velika ljudska potreba

Nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u uskršnjoj poruci je istakao da je društveni mir moralni imperativ i velika ljudska potreba, koja je uvijek posljedica dobre volje, pravde i dogovora.

Uskršnju poslanicu mons. Vukšić uputio je na Veliku subotu na konferenciji za medije u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu.

– U vrijeme, u kojemu svi kršćanski vjernici, bez obzira kojoj crkvenoj zajednici pripadaju, očekuju svetkovinu Uskrsa kojom se radosno sjećaju Isusove pobjede nad smrću, prisiljeni su svakodnevno slušati vijesti i gledati slike o stradanju ljudi i razaranju plodova čovjekovog rada, što se nikada i nigdje ne bi smjelo događati. Tako pored radosti zbog Isusove pobjede nad smrću i umjesto smirenoga razmišljanja o radosti i ljepoti života, koji je čovjeku darovan kao prilika da čini dobro, pred očima nam prolaze slike koje ne bismo željeli nikada gledati, u ušima odzvanjaju riječi koje ne bismo željeli slušati i u pameti misli o smrti i nasilju, o progonima i izbjeglicama, o siročadi i udovicama, o suzama i plaču, koji zahtijevaju svu ljudsku i kršćansku solidarnost. I pritom, sjećamo se i sami sličnih stradanja, jer smo slično iskusili u ne tako dalekim godinama – rekao je Vukšić.

Ističući kako je društveni mir moralni imperativ naspram tragičnim sukobima, Vukšić je rekao da je mir velika ljudska potreba i uvijek je posljedica dobre volje, pravde i dogovora.

– Održava se dijalogom, strpljenjem i uvažavanjem, koje uvijek treba voditi i njima ravnati razboritost. Jer prastaro je saznanje, koje se temelji na iskustvu, da se čak i pravedan zakon, ako ga ne vodi razboritost, lako pretvori u svoju suprotnost i da se također svaka krepost, bez njenog razboritog vršenja, može pretvoriti u manu. Zbog svega toga, mir kojeg svijet daje, čak i kad se temelji na dobroj volji i dogovoru ljudi, trenutan je i nestalan, jer njegovo trajanje i kvalitet ovise od ostatka svijeta, trećih osoba, društvenih stvarnosti i nepredvidivih događanja – poručio je Vukšić.

On je dalje kazao da je osvajački rat najgori mogući plod koji proizlazi iz etičkog otuđenja i moralne sljepoće čovjeka, njegova uma i srca te je podsjetio kako je papa Franjo nedavno kazao da je rat ludilo.

– Njegovi zavojevači su ustvari najveći duhovni siromasi jer su prebogati zlim nakanama i obiluju grijesima. Oni su sužnjevi zla. I osim što je takav rat nasilje nad čovjekom, on je uvijek također direktna i strašna pobuna protiv Božije volje i zakona jer Bog je jednom zauvijek i svima jednako zapovjedio: Ne ubij! – rekao je Vukšić.

Naglasivši da je korizma vrijeme koje poziva na poniznost i plemenitost protiv svake uznositosti, samodostatnosti i oholosti, Vukšić je rekao da je obraćenje čovjekova srca je potrebno radi ličnog posvećenja ali i zato da bi u međuljudskim odnosima prevladavalo dobro.

– Prema pisanju evanđelista, Isus se u svom propovijedanju često vraćao temi mira – rekao je Vukšić i dodao da je mir, kojega Isus daje i nudi, drukčiji od mira koji svijet daje i da je to mir dobroga srca i čiste savjesti, čvrst je i stabilan.

On je dalje kazao da je čovjek, koji je blagoslovljen Isusovim mirom i vjeran Božjem zakonu, odgovoran član ljudske zajednice, radin i pozitivan i da ne može biti drukčije.

– Svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ostalim Kristovim vjernicima želim sretan i blagoslovljen Uskrs. I riječima svetoga Pavla molim: Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima! – rekao je Vukšić. (Anadolija)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *