Uskoro obnova zgrade Sodaso uništene tokom protesta 2014. godine

Nakon rekonstrukcije, u zgradi bi trebalo biti sjedište premijera, zajedničkih službi i većeg broja ministarstava

2
194
Zgrada nekadašnjeg hemijskog kombinata "Sodaso" zapaljena je od grupice vandala (Foto: Arhiva)

Sedam godina nakon što je u protestima zbog nezadovoljstva radnika nekoliko kompanija zapaljena i oštećena, zgrada Sodaso u tuzlanskom naselju Slatina, bit će obnovljena i postat će sjedište Vlade Tuzlanskog kantona, saznaje se iz zvora bliskih Vladi TK.

Prava radnika niti su zadovoljena niti ostvarena, a u međuvremenu štete na zgradi milionske su. Tuzlanski kanton nakon više godina sudskih procesa ostvario je stopostotno vlasništvo nad zgradom i uskoro kreće rekonstrukcija.

Vlada je odobrila osam hiljada maraka Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice za izradu idejnog rješenja i 55.000 maraka za glavni projekat rekonstrukcije i adaptacije zgrade Sodaso u Tuzli.

Nakon rekonstrukcije, u zgradi bi trebalo biti sjedište premijera, zajedničkih službi i većeg broja ministarstava.

Procjenjuje se da bi adaptacija zgrade mogla koštati više od million maraka.

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice kažu da je urađena analiza stabilnosti objekta, pogotovo dijelova koji su bili izloženi požaru. Utvrđeno je da je objekat stabilan i da se može raditi njegova rekonstrukcija.

Višemilionska šteta trebala bi biti u budućnosti namirena, radnička prava nisu ostvarena, staž im nije uvezan, što su bili razlozi protesta i paljevine zgrade. Za narede i načinjene štete do danas niko nije odgovarao. (fb)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here