Uskoro i prva transplantacija srca u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina u svojoj donorskoj mreži mora imati deset donora na milion stanovnika, naglasio je on, a Bosna i Hercegovina se tom broju nije ni približila

(Kardiolog Milan Gluhović – Foto: BHRT)

U Bosni i Hercegovini uskoro bi trebala biti izvršena i prva transplantacija srca, potvrdio je ovo za BHRT Milan Gluhović, specijalista interne medicine – kardiologa, predsjednik Radne grupe za mlade kardiologe, te mladi ambasadora Evropske asocijacije za srčanu slabost na području BiH za prošlu i tekuću godinu.

Naveo je kako bi to moglo biti krajem ove ili početkom naredne godine.

On je podsjetio kako su građani Bosne i Hercegovine do sada mogli izvršiti ovakve zahvate u zemljama regiona. Naveo je Sloveniju, kao zemlju koja je imala određnu kvotu za pacijente koji nisu njihovi državljani kada je u pitanju transplantacija srca, prenosi BHRT.

Međutim ulaskom u Evropsku uniju i Eurotransplant, Slovenija i Hrvatska nisu više u mogućnosti da nam pružaju ovakve usluge, jer ne postoji recipročnost, t.j. nijedno srce nije otišlo iz Bosne i Hercegovine u ove dvije zemlje.

Govoreći i o članstvu u Zakladi Eurotransplant, doktor Gluhović je naveo da u Parlamnetarnoj skupštini BiH postoje inicijative za članstvo, ali i postoji i uslov od Eurotransplanta.

Bosna i Hercegovina u svojoj donorskoj mreži mora imati deset donora na milion stanovnika, naglasio je on, a Bosna i Hercegovina se tom broju nije ni približila.

Kao primjer je naveo Španiju i Hrvatsku koje su lideri u ovome i imaju oko 40 donora na milion stanovnika.

Gluhović je naveo kako naši doktori i hirurzi imaju znanje, a isto tako imaju i prijatelje iz regiona koji će im pomoći u ovome.

Napomenuo je kako se u našoj zemlji već izvode transplantacije bubrega, jetre i rožnjače, ali cilje je povećanje broja i siguran je da je to jedan od koraka da se pridružimo Eurotransplantu.

U nastavku pročitajte koje su beneficije za naše građane kada postanemo članice Eurotransplanta.

O Eurotransplantu


Zaklada Eurotransplant organizacija je koja pruža usluge transplantacijskim centrima, laboratorijama i donatorskim bolnicama, koji djeluju zajedno u osam zemalja. Povezivanjem donora s primateljem na najbolji mogući način, Eurotransplant nastoji optimalno iskoristiti raspoložive organe donora. Dodjela (dodjela) organa temelji se na medicinskim i etičkim principima. Eurotransplant je demokratska organizacija koja ima sastanak, upravni odbor, nadzorni odbor, dva savjetodavna odbora i osam savjetodavnih odbora. Ova struktura odgovara na želje i potrebe država članica Eurotransplanta, učinkovito reagira na potrebe centara i zdravstvenih djelatnika te udovoljava trenutnim i budućim izazovima.

Suradnja spašava živote

Belgija, Njemačka, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Madžarska, Austrija i Slovenija pridružene su u Eurotransplant. U zemljama članicama živi gotovo 137 milijuna ljudi. Prednosti suradnje dvije: s jedne strane, postoji samo jednan donorsk identifikacijski sustav i samo jedna središnja lista čekanja. S druge strane, liječnici i znanstvenici unutar Eurotransplanta udružuju snage i izrađuju propise za alokaciju donorskih organa, utemeljene na znanstvenim dokazima i medicinskoj stručnosti.

Na središnjoj listi čekanja nalazi se otprilike 14 tisuća pacijenata. Veličina grupe pacijenata omogućava da se za gotovo svaki donorski organ pronađe odgovarajući primatelj. Zahvaljujući ‘bazenu’ pacijenata, omogućena je i ‘Savršena kompatibilnost’. Eurotransplant pri alokaciji vodi računa o raznim podacima pacijenta, kao što su krvna grupa i vrsta tkiva, kako donora tako i primatelja. Rezultati transplantacija stoga su uspješniji, a život pacijenta kvalitetniji.

Godišnje Eurotransplant ostvari raspodjelu otprilike sedam tisuća donorskih organa. Zahvaljujući suradnji između zemalja povećavaju se šanse krajnje hitnim pacijentima. Osim toga, međusobna solidarnost omogućava pomaganje posebnih grupa, kao što su djeca i pacijenti s rijetkom krvnom grupom ili rijetkom vrstom tkiva.

Alokacija donorskih organa

79 transplantacijska centra u Eurotransplantovu području pohranjuju u središnju bazu podataka Eurotransplanta sve važne podatke pacijenata koji čekaju presađivanje organa. Čim se pojavi donor, i njegovi se podaci unose u središnju bazu podataka. (Tada počinje utrka s vremenom. Nakon vađenja, svi se donorski organi moraju transplantirati u roku od nekoliko sati. Dakle, organizacija koja će dodijeliti i dostaviti organe doslovno je od životnog značaja.) Na dežurnom šalteru Eurotransplanta 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, na raspolaganju je osoblje koje je uvježbano za ovakve zadatke.

Kada je donor prijavljen, Eurotransplant uz pomoć složenoga kompjuterskog programa za svaki raspoloživi donorski organ izravno izrađuje listu kompatibilnosti. Pri alokaciji su važna četiri opća načela: očekivani rezultat nakon presađivanja, razina hitnosti koju su ustanovili stručnjaci, vrijeme čekanja i nacionalno uravnotežena raspodjela organa. Očekivani rezultat nakon presađivanja se, među ostalim, određuje prema osobnim podacima darivatelja i primatelja. 

Službenik na dežurnome šalteru Eurotransplanta donorski organ daje na ponudu transplantacijskom centru prvoga pacijenta s liste čekanja. Sigurnosti radi, ponuda se šalje i transplantacijskom centru drugoga pacijenta s liste čekanja. Nakon što nadležni specijalist potvrdi prihvaćanje organa, organizira se vađenje i prijevoz organa. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *