Mala utjeha za umirovljenike: Usklađivanje penzija 15. aprila

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, 15. aprila će uslijediti redovno usklađivanje penzija.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje rekli su da se može očekivati povećanje penzija za oko četiri posto.

“Odluka o redovnom usklađivanju mirovina bit će donesena 15. aprila, jer je to zakonska obveza propisana Zakonom o MIO/PIO. Penzije se usklađuju na temelju dvaju pokazatelja – rasta BDP i indeksa potrošačkih cijena, na način da po pedeset posto jednog i drugog parametra, u zbroju, daju ukupan postotak usklađivanja mirovina.

Podatke o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena objavljuje Federalni zavod za statistiku. Podaci još nisu poznati, stoga nije poznat ni postotak usklađivanja penzija”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Zavoda.

Posljednje povećanje penzija bilo je u februaru i bile su uvećane za 11.1 posto.

Tada je najniža penzija za januar iznosila 495,12 KM, zajamčena 590,90 KM, dok je najviša penzija 2.415,86 KM.

Međutim, penzioneri u FBiH idalje teško žive.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Sindikalna potrošačka korpa za januar u Bosni i Hercegovini iznosila je vrtoglavih tri hiljade KM, to su posljednji podaci koje je objavio Savez samostalnih sindikata BIH.

Penzioneri kažu da je povećanje penzija u prošloj i ovoj godini pohvalno, ali nedovoljno.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *