Uređenje Ilinčice konačno došlo na red!

Pred sam kraj ljeta, opet je krenula priča o uređenju tuzlanskog izletišta Ilinčica. Ovu priču Tuzlaci slušaju unazad deset ili čak 15 godina, tačnije otkako je sadašnji gradonačelnik, ranije načelnik stupio na vlast. Kako je danas obišao ovu lokaciju, izgleda da će nešto i krenuti.

Naravno, otkako je osiguran novac iz EU IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje, možemo slutiti da je praznoj priči došao kraj i da će Ilinčica ovog puta zablistati u svoj svojoj ljepoti. Zračna banja konačno će biti očišćena i uređena.

Kako se radi o sredstvima u iznosu od 560 hiljada eura, nadati se da će sve biti urađeno po PS-u. Prema prvoj fazi projekta, predviđeno je sređivanje restorana „Piknik“ u kojem će se nalaziti i Dom prirode. U njegovom okruženju, gradio bi se šadrvan i igralište za djecu.

Piknik u zimskom periodu

To bi bio prostor rahat za odmor i ispijanje kafe, što bi rekli, dok se djeca zabavljaju na svom terenu.

Pogled sa Ininčice na grad

Sa Ilinčice se pruža jedinstveni pogled na grad Tuzlu, te je ovo razlog što će se na nekoliko mjesta urediti vidikovci.

Uz cestu koja već postoji, konačno će biti postavljene klupe kako bi građani, koji često šetaju Ilinčicom, mogli predahnuti. Postavljanje klupa je toliko puta traženo, ali se nikada nije ostvarilo. Sada kada su sredstva tu, to je najmanje što se moglo učiniti za građane Tuzle.

Posebno je interesantno da većina sportista Tuzle često imaju treninge na Ilinčici. Tu su prije par godina gradski momci, koji vole trenirati, postavili razboj i mnogi su ga koristili. Skoro godinu dana to je bila jedina sprava na ovom području. Zatim se neko dosjetio da bi to trebalo poboljšati, pa su izgrađene sprave za street workout.

Street Workout

Uz već pomenuto, Ilinčica bi trebala dobiti i biciklističku stazu, na čemu će biciklisti sigurno biti zahvalni. I ne samo oni koji treniraju biciklizam, nego i oni koji to rade rekreativno. A njih je sve više. Jer, svakog dana mogu se vidjeti porodična druženja na dvotočkašima.

Jedino će nedostajati zimske staze, ali kako je i ranije bilo, svi koji vole sankanje, pronaći će na Ilinčici neku stazu za sebe!

Ono što je važno, jeste rasvjeta. Kako se moglo čuti tokom prezentacije projekta, cijela Ilinčica bi trebala biti osvijetljena led rasvjetom. To će omogućiti da se ovaj prostor koristi i noću.

Druženja na Ilinčici nikada nisu prestala. Uvijek je bilo onih koji su ovdje rado provodili vrijeme. Samo je šteta da su tolike godine trebale proći da i prvi čovjek grada obiđe ovaj prostor ili čuje šta građani žele! Na kraju, nije on ni bitan. To su prolazni ljudi. Ilinčica ostaje nama zauvijek! (Piše: Azra Kunosić, Foto:Tuzlalive.ba)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Stara priča za naivne. Dzaba se kreci kad nema ko poslije da pocisti. Ne treba ništa praviti na Ilincici sve dok se ne popravi i počisti postojeće. Ovo je samo prilika da se talđije ugrade u projekat koje Evropa financira. Da se obnovi šuma i očisti postojeci đeriz na Ilincici neće biti dovoljno od doniranih para. Nisam od onih koji sve kritikuje, ali NE ODRZAVANJE svega što je u nadležnosti grada se odnosi na sve ostalo ( parkovi, korito Jale, spomenici, fontane, putevi…etc ) je misaona imenima za nadležne.

  2. Treba sacekati, pa onda kritizirati ili pohvaliti. Eno, počeli su I Mejdan i Muzicku školu sređivati. Meni samo smeta što se ne objavi šta će se uraditi i kada je kraj radova. Sve mi ovo liči na tempiranje rokova pre izbore

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *