Upućen poziv EU da dodijeli kandidatski status BiH

Njemački parlamentarac uputio poziv EU da BiH dodijeli kandidatski status. Bosna i Hercegovina je u Evropi.

0
357
Poziv BiH kandidatski status EU, zastave Foto:Arhiv

Pozivamo države članice Evropske unije da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini. Ali zahtijevamo i daljnje značajne reforme.

Poručio je ovo u svom video obraćanju Dietmar Köster, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestitelj u sjeni za Bosnu i Hercegovinu.

Kösterovo obraćanje na svom Twitter profilu objavila je njegova stranka – Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), netom nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini.

U Izvještaju Parlamenta navodi se da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak. Ali ima još posla, prenosi portal Vijesti.ba.

Zemlja mora nadvladati etničke napetosti. Naglašavamo potrebu za ustavnim i izbornim reformama kako bi se eliminisala korupcija, te ojačali sloboda medija, građanska i osnovna ljudska prava za sve.

Neprihvatljiva je diskriminacija ljudi zbog njihove nacionalnosti, spola ili seksualne orijentacije.

Borimo se za prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, sa snažnom društvenom kohezijom i socijalnom pravdom koja će unaprijediti svakodnevni život običnih ljudi.

Bosni i Hercegovini potrebna je i reforma javne uprave kako bi različiti nivoi državne vlasti mogli funkcionisati ispravno.

Pozivam vlasti da se pozabave sa groznom situacijom u kojoj se nalaze izbjeglice koje su zapele u Bosni i Hercegovini. Mora ih se tretirati u skladu s međunarodnim normama i osigurati im se sanitarni čvorovi, hrana, pristup zdravstvenom sistemu i adekvatan smještaj – poručio je Köster.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here