Upućen poziv da se avionima iz Rusije zabrani letenje u zračnom prostoru BiH

Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH dostavljen je dopis EACC-a u vezi sa upotrebom zračnog prostora u BiH zbog vojnog sukoba u Ukrajini odnosno zabrane zračnog prostora za ruske avione.

S tim u vezi, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, pozvala je Direkciju za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) da poduzme sve neophodne radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti, te u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH, avionima iz Rusije zabrani letenje u zračnom prostoru BiH.

Države članice EU su kao odgovor na agresiju Ruske Federacije na teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine, odlučile uvesti sveobuhvatne sankcije ruskoj strain usmjerene prema bankarskom, energetskom i drugim privrednim sektorma te zemlje, prenose Vijesti.ba.

Dio sankcija predstavljaju i zabrane u zračnoj plovidbi avionima Ruske Federacije u međunarodnom zračnom prostoru Evropske unije.

To znači da ruske aviokompanije više neće imati mogućnost da slijeću, uzlijeću i prelijeću teritoriju Evropske unije. To, između ostalog, uključuje i privatne avione u vlasništvu ruskih oligarha. Zračni prostor za ruske avione zatvorili su i SAD, Velika Britanija i Kanada.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *