Uprkos zabranama, u Mostaru skup podrške palestinskom narodu

Svoj dolazak potvrdili su i navijači Veleža "Red Army". Na svojoj Facebook stranici su napisali da se skupu trebaju odazvati svi građani i građanke Mostara i Hercegovine kako bi njihova podrška bila mali poticaj da Palestina ne odustaje s puta istine

Iako su organizatori otkazali održavanje skupa, a Grad Mostar odbio dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, na Trgu Musala okupili su se građani Mostara s transparentima i zastavama Palestine kako bi pružili podršku palestinskom narodu.

Saobraćaj je u tom dijelu grada blokiran, a skup nadziru pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Svoj dolazak potvrdili su i navijači Veleža “Red Army”. Na svojoj Facebook stranici su napisali da se skupu trebaju odazvati svi građani i građanke Mostara i Hercegovine kako bi njihova podrška bila mali poticaj da Palestina ne odustaje s puta istine.

Pored protestnog skupa odvija se i humanitarni bazar, a sav prihod ide za pomoć Palestini.

Inače, skupovi podrške palestinskom narodu održali su se prvo u Sarajevu, Tuzli, a najavljeni su i u još nekoliko bh. gradova.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je rekao da su ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u ovome gradu.

– Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere – poručio je Kordić.

Potom se oglasilo udruženje Palestinske zajednice u BiH poručivši kako će ”poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, odustati od zahtjeva”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *