Upravni odbor Slobode prezentirao izvještaj o poslovanju za četvrti kvartal 2019. godine

U skladu sa planiranim aktivnostima vezanim za stabilizaciju kluba, transparentnosti poslovanja kao i osiguranja kontinuiranog rasta, uprava FK Sloboda objavlje izvještaj o radu za Q4 2019 godine.

Objavljivanjem ovog izvještaja javnosti želimo da transparentnim poslovanjem uključimo širu zajednicu i upoznamo sve svoje simpatizere kao i građane Tuzle o sprovedenim aktivnostima u prethodnom periodu.

Uzimajući u obzir da se FK Sloboda značajnim dijelom finansira iz javnih sredstava, transparentnost u poslovanju ne smatramo kao dobrom poslovnom praksom već kao obavezom radi čega će se praksa izvještavanja putem ove vrste izvještaja nastaviti u budućnosti na kvartalnom nivou.

Želimo da na ovaj način upoznamo sve sa detaljnim stvarnim stanjem u klubu kao i izvršenim aktivnostima i planovima za naredni period. Pored takmičarskih utakmica koje FK Sloboda igra, postoji i veliki broj utakmica koje se odigravaju za pregovaračkim stolovima a koje su van medijskog etera.

Nadamo se da će svi kojima je FK Sloboda u srcu vidjeti iz ovog izvještaja da je jako puno utakmica van terena dobijeno i da smo imali ogromnu podršku u ostvarivanju zacrtanih ciljeva od svih uključenih u aktuelne projekte kome se ovim putem iskreno zahvaljujemo.

Nadamo se da ćemo zajedničkim naporima uspjeti u svojoj namjeri da u naš klub vratimo stabilnost, mir i progres čime će uspješni rezultati postati svakodnevnica a ne izolovani slučajevi.

IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU ZA ČETVRTI KVARTAL 2019. GODINE

Ovim izvještajem imamo za cilj obavjestiti sve zainteresovane pravne i fizičke subjekte o trenutnom stanju FK Sloboda Tuzla, sprovedenim aktivnostima u period od 15. oktobra 2019 do 01. januara 2020. godine, zatečenom stanju u kojem se nalazio klub prilikom dolaska nove uprave kao i planiranim aktivnostima za nadolazeći period.

FK Sloboda Tuzla je zaključno sa dolaskom nove uprave bila u jako teškom stanju. Javnosti je stanje djelimično već bilo poznato uzimajući u obzir medijsku izloženost štrajka igrača i uposlenika koji 4 mjeseca nisu dobili primanja.

Ono što je u javnosti bilo manje poznato je činjenica da su trenutni dobavljači usluga klubu također bili u procesu pokretanja dodatnih tužbi za ostvarivanje svojih prava. Upravljanje klubom od strane prethodnih uprava je dovelo da se klub nalazio u slijedećoj situaciji:

-Blokirani bankovni računi sa izvršnim presudama
-Dugovanja prema igračima i stručnom osoblju
-Tekuća dugovanja prema aktivnim dobavljačima i poreznim upravama
-Potraživanja po osnovu aktivnih tužbi pravnim i fizičkim licima
-Nezaštićeni logotip i korporativni imidž klub
-Blokirana realizacija prihoda po osnovu izvršnih tužbi
-Nedostatak takmičarske opreme u svim takmičarskim pogonima kluba
-Pokrivenost prihoda operativnim potrebama kluba 8%
-Kršenje uslova ugovorenih sponzorskih ugovora
-Aktivni disciplinski postupci pri Fudbalskom Savezu Bosne i Hercegovine koje su direktno ugrožavale licencu za takmičenje u Premijer Ligi BiH
-Odbijanje saradnje sa klubom od strane pravnih lica širom BiH u vidu pružanja usluga boravka na gostujućim utakmicama
-Odbijanje saradnje sa klubom od strane pravnih lica za organizaciju domaćih utakmica -Nepostojanje komercijalne sponzorske ponude za pravna lica
-Nepostojanje budžetnog plana
-Podijeljena medijska prisutnost kluba i lažno predstavljanje od strane fizičkih lica
-Nelegalna prodaja merchandizing artikala

Kao što je moguće zaključiti iz navedene liste, FK Sloboda Tuzla se, blago rečeno, nalazio u opštem stanju rasula. Prema svim ekonomskim pravilima jedini realni izlaz iz situacije u kojoj se klub nalazio je bilo proglašenje stečaja. Godine nesistematskog upravljanja klubom i pristupom “gašenja vatri” dovelo je do situacije u kojoj:
-organizacijski uslovi u kojima klub funkcionira su najblaže rečeno neuslovni
-stručni kadar koji klub posjeduje je neadekvatan
-bilo koji vid odgovornosti unutar i van kluba je nepostojeći

Ako dodatno uzmemo u obzir da je klub doveden do situacije da nije više u stanju da se takmiči radi brojnih operativnih, finansijskih kao i organizacionih blokada, vrlo brzo se može doći do zaključka da problem FK Sloboda Tuzla nije samo finansijske prirode već da su problemi našeg kluba mnogo dublji.

Kako bi FK Sloboda Tuzla mogao funkcionirati kao stabilan razvojni klub potrebno je, prije svega, stvoriti uslove za ulazak privatnog kapitala što smo djelimično i uspjeli izmjenom statuta kluba. Dodavanjem novih članaka statuta kao i izmjenom postojećih stvorili su se osnovni uslovi za komercijalizaciju kluba.

U nadolazećem periodu planiramo javno objaviti poziv za učešće u vlasničkoj strukturi kluba (skupštinskim glasačkim pravima).Ovaj poziv će biti otvoren svim pravnim i fizičkim licima i zasnivati će se na kupovini glasačkih prava od 24.000 KM po pravu glasa s tim da maksimalan broj glasačkih prava će biti limitiran na 100.

U nastavku ovog izvještaja prezentiramo izazove sa kojima smo se susreli, načine na koje smo iste rješavali kao i plan rješavanja statusa kluba u narednom periodu.

Iskreno se nadamo da ćemo imati podršku svih kojima je prošlost FK Sloboda Tuzla značila nešto u životu kao i onih kojima kontinuirano postojanje našeg kluba u budućnosti predstavlja nužnu potrebu kako za nadolazeće generacije tako i za one koje su značajne dijelove svojih života posvetili njemu.

Elmir Šećerbegović, predsjednik Upravnog Odbora FK Sloboda Tuzla

FINAL-FK-Sloboda-Izvjestaj-Q4-2019

Podijeli

One comment

  1. Svaka čast za novu upravu FK Sloboda! Nadam se da če izdržati silne pritiske i podvale i da če stvoriti stabilan klub kojim čemo se ponositi!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *