Uprava Rudnika Kreka mora vratiti na posao 111 radnika

0
647
direkcija rudnik kreka radnici plate august
Direkcija Rudnika "Kreka" - (Foto: Arhiva TL)

Općinski sud u Tuzli donio je odluku na osnovu koje je upravi Rudnika uglja Kreka zabranjeno daljnje slanje radnika na takozvano čekanje. Također, uprava mora i grupu ranije poslanih radnika vratiti na posao, potvrđeno je za Klix.ba.

Uprava Kreke nedavno je pokrenula proceduru slanja radnika na takozvano čekanje zbog činjenice da se proizvodne organizacione jedinice nalaze u problemu smanjenja proizvodnje, a samim tim i izostanka prihoda.

Grupa od 111 radnika već se nalazi izvan svojih radnih mjesta, a Sindikalna organizacija na to je reagovala podnoseći tužbu Općinskom sudu u Tuzli, koji je presudio u korist rudara.

Naime, kako je potvrđeno za Klix.ba, Općinski sud u Tuzli izdao je mjeru osiguranja kojom se protivniku predlagača, odnosno upravi Kreke zabranjuje primjena i provođenje odluka o slanju radnika na prekid rada.

“Također, protivniku predlagača se nalaže da sve radnike s liste, upućene na prekid rada, vrati na rad odmah nakon donošenja rješenja suda pod prijetnjom novčanih kazni i drugih prinudnih mjera u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku”, navedeno je u rješenju Općinskog suda u Tuzli.

U obrazloženju presude, između ostalog je navedeno da bi radnici na takozvanom čekanju bili uskraćeni za adekvatno ostvarivanje svog prava, što bi prouzrokovalo daljnju štetu na njihov i životni standard njihovih porodica, jer ne primaju puni iznos plaće.

Na ovakvo rješenje suda žalba je dozvoljena, ali ne osporava izvršenje. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here