Uprava policije TK: Ostavljeni automobili na parkinzima u nadležnosti su Službe za inspekcijske poslove grada Tuzla

0
441

Na naš upit o sudbini neregistrovanih i automobila koji nisu u voznom stanju, a ostavljeni su na parkiraklištima u gradu Tuzli, iz Uprave polioije MUP-a TK, dobili smo odgovor koji objavljujemo u cijelosti.

“Policijski službenici, nadležne Policijske uprave Tuzla, preduzimaju sve neophodne mjere i radnje, propisane članom 26. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, ukoliko se na parkiranom odnosno napuštenom vozilu na bilo koji način može utvrditi vlasnik/korisnik vozila. Tačnije, ukoliko se provjerama na osnovu registarskih tablica, stiker naljepnice ili bilo kojeg drugog obilježja na vozilu utvrdi vlasnik vozila, prema istom se primjenjuju zakonske odredbe propisane članom 26. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BIH.

TO JE ONO ŠTO NE ZNAM

Predmetnim članom između ostalog propisano je da zabranjeno na putu, parking prostorima, trotoaru ili drugim saobraćajnim površinama ostavljati oštećena, dotrajala ili neregistrovana vozila. Lice koje ne postupi po navedenoj odredbi snosi troškove uklanjanja vozila, dok su zakonom propisane sankcije koje se kreću u rasponu od 50 do 5000 KM, zavisno o tome da li se radi o fizičkom, pravnom, odgovorom licu u pravnom licu ili fizičkom licu koje obavlja samostalnu djelatnost.

U onim slučajevima gdje policijski službenici provjerama nisu u mogućnosti utvrditi ko je vlasnik odnosno korisnik vozila, koja su ostavljena na javnim površinama duže od 15 dana, nadležnost za rješavanje takvih vozila (havarisana, napuštena, neregistrovana i tehnički neispravna) shodno članu 153. Odluke o komunalnom redu pripada Službi za inspekcijske poslove grada Tuzla”, navedeno je u odgovoru Uprave policije MUP-a TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here