Uprava Filozofskog fakulteta: Sve slučajeve uznemiravanja i diskriminacije prijavite!

Nakon što je na društvenoj mreži Facebook-u napravljena stranica pod nazivom “Nisam tražila” na kojoj su objavljene anonimne ispovijesti djevojaka i žena koje su pretrpjele ili trpe seksualno nasilje i uznemiravanje, brojne institucije su se oglasile kako bi im pružile podršku i pozvale ih da prijave osobe koje su ih psihički ili fizički zlostavljale. Tim povodom, oglasila se i Uprava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sljedećim riječima.

“Mi, uposlenice i uposlenici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pozivamo i ohrabrujemo sve osobe koje su iskusile bilo koji oblik uznemiravanja, diskriminacije ili nasilja po bilo kojem osnovu (spolna pripadnost, rodni identitet, seksualna orijentacija, etnička, vjerska i socijalna pripadnost i drugo) da to odmah prijave nadležnim institucijama, kao i upravi fakulteta. U ovakvoj situaciji mi, kao institucija čiji etički kodeks nalaže brigu za nepovredivost ljudskog bića u svakom smislu, a naročito u prostoru obrazovanja naše institucije, moramo djelovati odmah. Zato ćemo formirati siguran prostor kako bi sve naše studentice i studenti mogli prijaviti sve oblike uznemiravajućeg, nasilnog i diskriminatornog ponašanja unutar naše institucije i kolektiva. Svi akti uznemiravanja, nasilja, diskriminacije i zloupotrebe bit će potom sankcionirani onako kako nalažu pravila Univerziteta u Tuzli. U svom radu nastavit ćemo da djelujemo etički i moralno i da ohrabrujemo svoje studentice i studente da skupa gradimo prostor u kojem se ne dešavaju niti toleriraju slučajevi ugrožavanja ljudskog integriteta i digniteta. Sve slučajeve uznemiravanja i diskriminacije možete prijaviti upravi Filozofskog fakulteta. Također, Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta vam se stavlja na raspolaganje”, objavili su na oficijelnoj stranici fakulteta.

Inače, na stranici “Nisam tražila” pojavile su se ispovijesti u kojima se spominju i profesori sa različitih fakulteta Univerziteta u Tuzli, Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, ali i tuzlanskog Narodnog pozorišta.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *