Upozorenje naučnika: Ne ubijajte paukove u svojoj kući

Vidjeti pauka kako šeta po vašem domu svakako nije prijatno, ali naučnici upozoravaju da ne bi trebalo da ga ubijete, ma koliko vam njegovo prisustvo bilo neugodno.

Kako prenosi “IFL Science”, pauci imaju veoma važnu ulogu u prirodi i dio su unutrašnjeg ekosistema. Oni na koje naiđemo u vlastitom domu nisu opasni niti otrovni, baš naprotiv, mogu vam ukloniti druge štetočine.

Naučnici iz Sjeverne Karoline sproveli su istraživanje na nekih 50 domova kako bi otkrili koje sve vrste paukova žive u domovima ljudi i koliko ih često ima.

Rezultati su pokazali da ih ima u doslovno svakoj kući! U uglu prostorije naprave mrežu i čekaju da se plijen uhvati – štetočine i insekti koji prenose bolesti.

Osim što vas mogu spasiti od drugih insekata, naučnik Martin Nafeler otkrio je da su proračuni pokazali globalnu važnost pauka za smanjenje populacije insekata i održavanje prirodne ravnoteže.

Zaključak je da će se, ako se smanji broj pauka, povećati broj insekata koji su njima inače hrana i koji su, važno je naglasiti, puno štetniji i opasniji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *