Upozorenje iz Kine: Korona virus se širi i prije pojave simptoma

Novi korona virus od kojeg je u Kini umrlo 56 ljudi, a zaraženo oko 2.000 je prenosiv i u periodu inkubacije, odnosno prije trenutka nastupanja simptoma, zbog čega je teže zaustaviti njegovo širenje, izjavio je kineski zvaničnik.

Kineski ministar zdravstva Ma Xiaowei izjavio je nedjelju da se povećava mogućnost širenja virusa, prenosi BBC.

Inkubacija ili inkubacijski period u medicini označava vrijeme od trenutka kada je organizam izložen infekciji pa do trenutka nastupanja simptoma.

Kineski ministar je podsjetio da period inkubacije može trajati između jednog i 14 dana. Dodao je da će mjere za suzbijanje epidemije u narednom periodu biti pojačane.

Neke osobe mogu biti prenositelji infekcija, odnosno sve vrijeme biti inficinirane, a da same ne razviju simptome infekcijske bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije ukupno je potvrđeno 1.975 slučajeva upale pluća uzrokovanih novim korona virusom (2019-nCoV), među kojima su i 324 osobe koje su u kritičnom stanju.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini.

Komisija je saopštila i da je pronađeno 23.431 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelima, od kojih je 21.556 pod medicinskim nadzorom.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *