Obratite pažnju prilikom preuzimanja listića

Gradska izborna komisija obavještava birače da je u cilju dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija Bosne i Hercegovine uvela nekoliko novina, između ostalog, da će se na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. oktobra vršiti štambiljanje glasačkih listića štambiljem sa oznakom svakog pojedinačnog biračkog mjesta.

Listići će se štambiljati i potpisivati od strane člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića. Pozivamo glasače da obrate pažnju, prilikom preuzimanja listića, da svi preuzeti glasački listići budu ovjereni štambiljem i potpisani od strane člana biračkog odbora.

Takođe, Gradska izborna komisija obavještava birače o izmjenama izbornog procesa koje je uvela Centralna Izborna komisija Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na mogućnost korištenja pomoći drugog lica prilikom glasanja na dan izbora određene kategorije birača, a što je propisano članom 21. Pravilnika o provođenju izbora („Službeni glasnik BiH“, broj: 27/22).

Prilikom glasanja birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo koristiti pomoć drugog lica kojeg on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora.

Da bi predsjednik biračkog odbora mogao odobriti pomoć druge osobe biraču koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban, potrebno je predočiti slijedeće dokaze: Dokaz za slijepo i fizički nesposobno lice je rješenje ili uvjerenje/potvrda nadležne ustanove, instituta ili komisije o utvrđenom invaliditetu ili tjelesnom oštećenju, nalaz medicinske ustanove kojom je izvršena procjena invalidnosti ili tjelesnog oštećenja i članska iskaznica saveza ili udruzenja registiranog za pomoć ovoj kategoriji lica. Dokaz za nepismeno lice je oznaka “XX” na identifikacionom dokumentu.

Izuzetno, predsjednik biračkog odbora može bez dokaza odobriti pomoć drugog lica biraču koji očigledno nije u mogućnosti izvršiti glasanje bez ove pomoći, a zbog svoje nesposobnosti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *