Upozorenje člana njemačkog Bundestaga: EUFOR-u ističe mandat i neće biti produžen

Član njemačkog Bundestaga iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), Michael Brand, izjavio je za njemački list Die Tageszeitung da Evropska unija moja “konačno prestati lagati sebe da se sa ekstremistima može osigurati mir”. Naglasio je kako treba zauzeti “čvrst stav protiv ekstremista”, odgovarajući na pitanje novinara o članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Novinar Erich Rathfelder, koji još od početka rata u Bosni i Hercegovini izvještava o stanju u zemlji, pitao je Branda da za TAZ prokomentariše “sve veći uticaj ruskog predsjednika Vladimira Putina na Balkanu”.

Brand je odgovorio da je BiH već mjesecima bila u fokusu jer je opasnost od novog rata bila vrlo prisutna i prije Putinovog napada na Ukrajinu.

– Osovina od Republike Srpske u Bosni preko Srbije do Rusije je ratno sposobna osovina. Zatim, tu su i bosansko-hrvatski nacionalisti, rekao je on.

Rathfelder je u svom narednom pitanju konstatovao da se zapadne diplomate i misija EU u BiH “i dalje otvoreno dodvoravaju” Dodiku i Čoviću, “iako su obojica otvoreno na strani Putina”, te ga je pitao da to prokomentariše.

– Moramo konačno prestati lagati sebe da se sa ekstremistima može osigurati mir. Moramo zauzeti čvrst stav protiv ekstremista, i to učiniti prije nego što bude prekasno. Njemačka i EU su se u velikoj mjeri izbacile iz igre pogrešnim analizama i pogrešnim angažmanom, odgovorio je Brand.

Brand je prokomentarisao Dodikove izjave na račun člana Bundestaga Adisa Ahmetovića te rekao da “Dodikove uvrede samo treba ignorisati”.

On je također govorio o angažmanu EUFOR-a u BiH, te o sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Prema riječima Branda, najava o jačanju evropskih snaga EUFOR-a “ostaje bez efekta” jer mandat ovih snaga ističe za nekoliko mjeseci, “a produženje neće uspjeti zbog veta Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a”.

Naveo je da je Generalni sekretar NATO saveza nedavno posebno spomenuo pitanje zaštite BiH. NATO ima pravo na to od Dejtonskog sporazuma.

– Mir mora biti vojno osiguran od NATO-a, prije svega u Brčkom, ako želimo efikasno spriječiti sljedeći rat u Evropi, rekao je on.

Brand je oštro kritikovao predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je prisustvovao obilježavanju 30 godina od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Mostaru.

– Hrvatski predsjednik je nekonzistentni i ekstremistički političar koji se iz bivšeg komuniste pretvorio u ultranacionalistu. On nema toliku moć. Važniji je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se do sada ponašao proevropski. Ali on je pod pritiskom ekstremističkih nacionalista, rekao je Brand.

– U međunarodnom pravu i u Evropi granice su nepovredive. Hrvatska više ne smije aktivno ugrožavati ustav i državnost susjedne države, ni izvana ni iznutra, već naprotiv, vlastitim ekstremistima mora pokazati granice, dodao je on.

Međutim, također je kritikovao ministricu vanjskih poslova Njemačke, Annalenu Baerbock.

– Gospođa Baerbock javno odaje utisak da vodi dosljednu vladavinu prava i evropsku politiku na Balkanu, što ona ne čini. Očigledno, njemačka ministrica vanjskih poslova nema svoje planove i oslanja se na mašineriju ministarstva, rekao je.

– Baerbock mora konačno uzeti to pitanje u svoje ruke i blisko koordinirati sa onima koji su stavili evropska ustavna rješenja za Bosnu na stol. Samo uz aktere iz civilnog društva možemo pronaći izlaz iz bosanske dileme i postići vladavinu prava, stabilnost i mir, zaključio je Brand.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *