Upozorenje civilne zaštite: Obilne padavine u naredna dva dana

Civilne zaštita Republike Srpske izdala je upozorenje na obilne padavine u naredna dva dana na istoku i sjeveroistoku RS.

“Najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, zatim u Sarajevsko-romanijskoj regiji, Gornjem Podrinju, široj regiji Doboja i do Semberije. Najmanja količina padavina se očekuje na severozapadu”, objavili su iz RUCZ.

Shodno tome, značajno bi mogli rasti vodostaji Bosne i pritoka u gornjem i srednjem slivu rijeke Drine.

Prognozirana količina padavina, napominju, prouzrokovaće probleme sa oborinskim vodama, izazvaće pojavu i izlivanje bujičnih poplava, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava. Sve zbog prezasićenosti tla vlagom usljed čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu.

Ukupna očekivana količina padavina u Hercegovini mogla bi iznositi od 80 do 120 mm, lokalno i do 150 mm u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju do 90 mm, na severoistoku u široj regiji Doboja i Semberije do 40 mm kiše.

U Upravi civilne zaštite RS najveću količinu padavina očekuju od četvrtka ujutru do petka popodne. U subotu se takođe očekuju padavine, ali one bi trebale biti slabijeg intenziteta i povremene.

“Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu koju se bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomerno raspoređene, u narednom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine u široj regiji od juga ka severoistoku”, navode u upozorenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *