UPFBiH i predstavnici 19 sindikata: Hitno povećati minimalne plaće

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) i predstavnici 19 sindikata iz realnog sektora uputili su pismo Vladi FBiH u kojem traže izjašnjenje o ustavnoj utemeljenosti Zakona o minimalnoj plaći FBiH, kojeg je predložilo Federalno ministarstvo finansija.

Predstavnici UPFBiH i 19 granskih sindikata koji su članovi sindikalne delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH saglasni su da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plaća u FBiH.

Međutim, obje delegacije imaju niz pitanja u vezi s predloženim zakonom o minimalnoj plaći koji je upućen ESVBiH te su zato uputili zajedničko pismo Vladi i Parlamentu FBiH u kojem se traži očitovanje o uočenim problemima u tekstu zakona, čije posljedice u praksi mogu biti pogubne.

U pismu upućenom Vladi FBiH predstavnici UPFBiH i 19 sindikata iz realnog sektora postavili su pet pitanja na koja očekuju izjašnjenje u što skorijem roku.

Naime, postavili su pitanje – da li postoji ustavna nadležnost Vlade FBiH da predlaže, a Parlamenta FBiH da usvoji zakon o minimalnoj plaći, te da li je ovaj zakon sačinjen u skladu sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, odnosno da li je usklađen s Konvencijom MOR-a o određivanju minimalne plate br. 131.

Također, zaražili su izjašnjenje o tome – da li je ovaj zakon usklađen sa pojedinim odredbama Zakona o radu, Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i drugim zakonima, te kakva će biti sudbina važećih kolektivnih ugovora, saopćili su potpisnici spomenutog pisma.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *